Ляшко хоче вигнати з ВР свого депутата, який запропонував Америці план миру з РФ та обміну Криму на Донбас

 

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко вимагає від народного депутата своєї фракції Андрія Артеменка скласти мандат після оприлюднення тим на рівні нової адміністрації США плану щодо оренди Криму Росією та зняття санкцій з РФ. Про це Ляшко заявив у кулуарах Верховної Ради в понеділок зранку, 20 лютого, перед засіданням погоджувальної ради Ради.

“Він (Артеменко) не повинен бути членом фракції Радикальної партії і не має права представляти Радикальну партію. Те, що сталося, я вважаю, що це дискредитація України, це дискредитація нашої команди… Якщо Артеменко розповідає, що він новий політик, який хоче дружити з Путіним, хоче з Росією дружити – склади мандат і йди дружи, куди хочеш”, – заявив Ляшко.

“Ми територіями не торгуємо, ні Кримом, ні Донбасом. І кожен, хто не підтримує нашу політику, не може бути з нами. Тому я вимагаю від Андрія Артеменка скласти депутатський мандат. Крім того, сьогодні о 15:00 ми збираємо засідання нашої фракції, куди запрошуємо Артеменка, і будемо обговорювати це питання і, зокрема, вирішувати кадрові пропозиції. Аж до виключення із фракції… Наші позиції кардинально розходяться”, – зазначив голова РПЛ.

За словами лідера фракції, він вже мав розмову з Артеменком.

“Я йому сказав, те, що він зробив — це не гідно, це шкодить інтересам України… Я вважаю, що це абсолютно неприйнятно для народного депутата України. Це як Савченко номер два… Я як лідер фракції “Радикальної партії” вимагаю від Артеменка скласти мандат. Його мотиви мене не цікавлять”, – розповів Ляшко в ефірі каналу “112 Україна”.

Також Валерій Ляшко зазначив, що Артеменко є членом “якоїсь іншої партії”.

Читайте також:
Савченко про свої переговори з ватажками “ДНР/ЛНР”:
“Людей потрібно забирати, війну – закінчувати”

Напередодні стало відомо народний депутат із РПЛ Андрій Артеменко розробив концепцію укладення миру між Україною і Росією та зняття санкцій з Москви; цей план був переданий радникові президента США Дональда Трампа – Майклу Флінну – незадовго до його відставки.

Як повідомило The New York Times, ініціатива передбачає виведення російських військ зі Сходу України та проведення всеукраїнського референдуму, на який буде винесено питання про здачу Криму в оренду Росії на 50 або 100 років.

Крім того, Артеменко нібито надав докази корупційної діяльності президента України Петра Порошенка, які включали назви компаній і номери банківських переказів. На його думку, це має допомогти змістити Порошенка з посади і привести до влади в Києві новий уряд, не так вороже налаштований щодо Росії.

“Багато хто, назвуть мене російським агентом, американським агентом, агентом ЦРУ. Але як знайти рішення для наших країн, якщо ми не будемо розмовляти?” – сказав Артеменко нью-йоркському виданню.

У підготовці плану зняття санкцій з Росії та його передачу в Білий дім, за інформацією газети, брали участь Майкл Коен (особистий адвокат Трампа, одружений з українкою) і Фелікс Сатер (американський бізнесмен російського походження, колишній радник Трампа).

На початку лютого Коен залишив пакет із “планом Артеменка” в кабінеті Флінна. Однак радник не встиг з ним ознайомитися, оскільки на вимогу президента змушений був подати у відставку,

Як писала “Новинарня“, радник президента США з національної безпеки Майкл Флінн у середині лютого залишив посаду. Перед цим Міністерство юстиції США попередило адміністрацію Трампа, що Флінн ввів в оману посадових осіб адміністрації з приводу його комунікацій з російським послом і що він є “потенційно уразливим для шантажу з боку Росії”.
Виконувати його обов’язки тимчасово доручено іншому генералу у відставці – Кіту Келлогу.

У Кремлі в понеділок, 20 лютого, заявили, що їм нічого не відомо про “план Артеменка” щодо Криму, Донбасу і санкцій. Про це повідомив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, передає “РІА Новости”.

Читайте також:
Український десант на інавгурації Трампа: платили багато, пустили не всіх

Як відомо, 48-річний Андрій Артеменко почав бізнес на початку 90-х років у Бельгії, потім у Києві торгував сировиною легкої промисловості, а після у США заснував адвокатське об’єднання, яке займалося юридичним супроводом спортсменів, а також їх працевлаштуванням за кордоном.
У 1999 році він очолив футбольний клуб “ЦСКА-Київ”, вважався протеже голови ДУС і “Нафтогазу” Ігоря Бакая.

Артеменко радником Олександра Омельченка, коли той став мером Києва. Навесні 2002 року був арештований та провів у СІЗО понад два роки. Сам він стверджував, що справою про незаконе збагачення на нього тиснули, вимагаючи підписати свідчення проти Омельченка. У жовтні 2004 року Артеменко був звільнений на поруки нардепів, згодом обвинувачення з нього зняли.

У 2006 році він був обраний депутатом Київської міської ради від Блоку Тимошекно. Згодом приєднався до більшості мера Черновецького.

З 2007 року Артеменко створив низку компаній, які займалися вантажними перевезеннями та військовою логістикою, поставляв озброєння та амуніцію в “гарячі точки” в різних країнах.

Під час Євромайдану Артеменко увійшов до штабу Національного опору, що знаходився на другому поверсі Будинку профспілок. Потім приєднався до “Правого сектора”, будучи “фінансовим менеджером” Дмитра Яроша.
Заснував власну партію “Солідарність правих сил”.

На позачергових парламентських виборах у жовтні 2014 року пройшов до парламенту від Радикальної партії Олега Ляшка, будучи 16-м номером у списку.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна