Український десант на інавгурації Трампа: платили багато, пустили не всіх

 

Частина народних депутатів України, які планували бути присутніми на інавгурації 45-го президента США Дональда Трампа 20 січня, не змогли отримати американські візи. Про це заявив у коментарі каналу “112 Україна” нардеп Борислав Береза, який сам уже прибув до Вашингтона на інавгурацію.

“Зі спілкування з деякими місцевими політиками з’ясувалося, що частина українських політиків, які анонсували свій приїзд до Вашингтона, не просто не отримали візи, а фактично отримали загородження та не потраплять сюди”, – заявив Береза з Вашингтона.

“Тому широко розпіарену подію американці показали інакше: “ти можеш купити квиток, але якщо ми не хочемо тебе бачити на церемонії, тебе тут не буде”, – сказав він.

Також за словами нардепа, є окремі труднощі з попаданням в ту чи іншу зону під час церемонії інавгурації. За словами Берези, рекомендують приходити за дві години до початку, з деякими квитками – принаймні за годину.

Для того, щоб бути присутнім на інавгурації обраного президента США Дональда Трампа, потрібно заплатити. Про це заявив екс-міністр закордонних справ, екс-посол в Америці Костянтин Грищенко в ефірі того ж телеканалу.

“Я був як посол в США на інавгурації один раз. І пам’ятаю, яким чином тоді ще дуже обмежена кількість людей приїздила в Вашингон. Люди, які туди поїхали і будуть розповідати, що вони там були, це те ж саме, що бути на стадіоні і запитувати: “Ти був?” – сказав Грищенко.

За словами Грищенка, необхідність оплати за присутність на інавгурації не стосується лише певного обмеженого кола осіб – послів, членів конгресу, основних спонсорів.

“З того, що я чув, це велика ціна (за присутність серед глядачів на церемонії). Сто тисяч [доларів] і більше. Я не кажу, що ті, хто туди поїхав, самі особисто це платили. Але хтось за це заплатив”, – підкреслив Грищенко.

“Потрібно заплатити гроші або мати когось, хто тебе запросить, і тому ти можеш бути на якихось заходах. Але це не означає, жодним чином, що Трамп або його наближені пов’язані з цими людьми (які пропонують запрошення) чи мають якесь відношення до їх особистих запрошень”, – розповів дипломат.

На інавгурації Трампа будуть присутні представники як мінімум п’яти фракцій Верховної Ради України – це вирахував політичний радник Олександр Колодій.

“Представники України є, але з міркувань конфіденційності не зможу назвати прізвища до тих пір, поки самі політики не захочуть себе визначити. В більшості, скажу, люди публічні, представники депутатського корпусу нинішнього скликання і попередніх у тому числі. З нинішнього складу парламенту є представники як мінімум п’яти фракцій”, – повідомив Колодій у коментарі каналу “112”.

Напередодні нардеп від Радикальної партії Ляшка Ігор Попов попередив у соцмережі: “Учасникам заходів по інаугурації Трампа нагадую: в 10-денний термін необхідно внести повідомлення до бази декларацій щодо суттєвих змін майнового стану – адже квиток за 10 тис. доларів потрібно вносити або у видатки, або у подарунки”.




Станом на 18 січня було відомо, що до США на інавгурацію нового президента або на Молитовний сніданок за участю Трампа, що відбудеться після неї, збираються: від БПП – Оксана Білозір, Валерій Карпунцов, від “Народного фронту” – Георгій Логвинський, Олег Кришин, Павло Унгурян, від “Батьківщини” – Юлія Тимошенко, від РПЛ – Андрій Артеменко, від “Опоблоку” – Сергій Льовочкін, Вадим Новинський, Олександр Вілкул, Микола Скорик, позафракційний Борислав Береза, екс-голова Одеської ОДА Михеїл Саакашвілі, заступники голови адміністрації президента Віталій Ковальчук та Олексій Філатов та ін., зокрема екс-генпрокурор Віктор Шокін (з’явилася інформація про його спроби “пробити” своє повернення на посаду, що підтверджують зокрема замовні статті в ЗМІ про проблеми в ГПУ без Шокіна).

Нагадаємо, у четвер, 19 січня, спікер Андрій Парубій достроково закрив засідання ВР через відсутність кворуму.

Парламент розійшовся достроково: “сьогоднішній кворум Рада зібрала в Давосі, Вашингтоні й ополонці”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна