Проти журналістів ZIKу, які знімали коптером базу озброєнь під Рівним, порушили справу за диверсію і шпигунство

 

Журналісти програми “Стежками війни” телеканалу ZIK, затримані напередодні біля смт Оржів Рівненської області за спробу зйомки військової частини квадрокоптером, провели ніч під охороною силовиків. Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на сайт каналу.

“Слідчо-оперативна група поліції складу злочину у діях журналістів не знайшла. Та станом на ранок, 25 квітня, журналістів й досі утримують під охороною”, – інформує ZIK, апелюючи до колег про підтримку.

Водночас у Національній поліції спростували заяви каналу про “відсутність складу злочину” у діях телевізійників поруч із базою озброєння.

“Це підслідність не поліції, а СБУ, тому вони відкривають. Служба безпеки України відкрила два провадження – диверсія і шпигунство”, – розповів “Новинарні” речник Національної поліції Ярослав Тракало вранці 25 квітня.

“За результатами огляду місця події до ЄРДР внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення за ознаками готування до диверсії за ч. 1 ст. 14 та ст. 113 Кримінального кодексу України. Тривають невідкладні слідчі дії”, – уточнили в прес-центрі СБУ (згадані статті – “готування до злочину” і “диверсія”).

У Службі розповіли про обставини затримання: “Мешканець Рівненщини помітив у контрольованій зоні поблизу військової частини групу невідомих осіб з технічними засобами для зйомок та квадрокоптером. Громадянин, проявивши пильність, повідомив про факт командира частини. Протидиверсійний військовий підрозділ оперативно прибув на місце, затримав невідомих та викликав співробітників Служби безпеки України і Нацполіції”.

В СБУ вказують на те, що затриманні, які назвалися журналістами ZIKу, заперечують свій інтерес до бази артилерійських озброєнь.
“Вони нібито виконували редакційне завдання щодо зйомок лісового масиву та місцевого туристичного об’єкту «Тунель кохання»”, – розповіли в прес-службі СБУ версію телевізійників.

“Висловлюємо особливу подяку за проявлену пильність та активну громадянську позицію місцевому мешканцю, який вже заохочений керівництвом Служби”, – ідеться в повідомленні СБУ.

Нагадаємо, в понеділок, 24 квітня, прес-служба Генштабу ЗСУ повідомила, що поблизу військового об’єкту варта затримала знімальну групу вітчизняного телевізійного каналу, яка здійснювала несанкціоновану відеозйомку за допомогою безпілотного літального апарату типу квадрокоптер.
Канал ZIK заявив, що “під надуманим приводом – проникнення на територію режимного об’єкту” – затриманий автор і ведучий програми “Стежками війни” Андрій Стельмах.
Між журналістами та військовими стався конфлікт; на подію прибули представники поліції та контррозвідки СБУ.

Як відомо, в смт Оржів під Рівним розташована 1448-ма Центральна артилерійська база озброєння (в/ч А4559), де, за даними ЗМІ, законсервовано понад 4 тисячі одиниць військової техніки.

Військова частина в селищі Оржів під Рівним. Осінь 2014

У листопаді 2014 року, після початку АТО, повідомлялося, що “за кошти Міністерства оборони в Оржеві ставлять на колеса і на гусениці артилерію, реактивну артилерію, міномети, БРДМи та військові вантажівки, ремонтують пошкоджену на східному фронті техніку”.

Водночас деякими ЗМІ та в соцмережах поширюється твердження, ніби на таких базах залишається техніка, якої бракує в АТО.

Служба безпеки України нагадує, що у зв’язку із активізацією диверсійної роботи російських спецслужб у країні посилено режимні заходи в районі військових об’єктів.

Як писала “Новинарня“, слідчі органи вважають, що пожежа з масовою детонацією боєприпасів на арсеналі в Балаклії Харківської області в березні цього року сталася внаслідок диверсії із застосуванням БПЛА.
За словами голови оборонного комітету ВР Сергія Пашинського, через цю пожежу Україна втратила боєприпасів на 1 млрд. доларів.

Затримано групу телеканалу ZIK, яка на Рівненщині знімала військовий об’єкт квадрокоптером

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.