Пожежа на артскладах у Балаклії: свідки бачили безпілотник, гасіння наразі неможливе

 

Служба безпеки України відкрила провадження щодо пожежі й вибухів на артилерійський складах Міністерства оборони в місті Балаклія Харківської області за статтею “диверсія”.
Про це заявила агентству “Інтерфакс-Україна” в четвер, 23 березня, речниця СБУ Олена Гітлянська.

“Відкрили провадження – диверсія. Ведуться оперативно-слідчі дії”, – сказала вона.

Голова СБУ Василь Грицак на брифінгу заявив, що на 65-му арсеналі вже мали місце подібні ситуації, контррозвідка повідомляла керівництву військової частині про виявлені недоліки, вони усувалися.

За словами голови СБУ, встановлено свідків, які бачили, як над складами під Балаклією пролітав безпілотний літальний апарат.
Водночас він зазначив, що не кожен БПЛА виявляються системами протиповітряної оборони.

“Ми можемо здогадуватися, в чиїх інтересах це зроблено”, – додав Грицак.

Як повідомив на своєму брифінгу головний військовий прокурор Анатолій Матіос, перед тим, як стався перший вибух на арсеналі в Балаклії, над цим місцем чули гудіння безпілотного літального апарату.

За його словами, таку інформацію надали на допитах військові добового наряду артскладів.

“Перед вибухом спостерігався гул літального апарату, схожий на звук безпілотника, після чого у двох місцях одного з майданчиків відбулися вибухи”, – передав прокурор.

Матіос нагадав, що раніше в зоні АТО неодноразово відбувалися спроби скидати запали з безпілотників. Так, наприклад, було у Сватовому, коли також горіли склади, сказав прокурор.

Водночас міністр оборони Степан Полторак на іншому брифінгу сказав, що, за попередніми висновками, причиною пожежі та вибухів у 65-му арсеналі була диверсія – вибух, який здійснила ДРГ (диверсійно-розвідувальна група) близько 3-ї ранку. Заяву міністра передає “Українська правда”.

Слідство щодо вибухів біля Балаклії не розглядає версію, що підпал або підрив вчинили, аби приховати розкрадання на об’єкті, повідомив головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

“Розкрадання, розтрата, інша форма умисного вилучення майна з цього арсеналу після посилення охорони, а це підрозділ у тисяча осіб, фактично майже не можливе”, – підкреслив він.

“Підстав говорити, що це є намагання приховати якісь зловживання чи втрату майна, немає. Це заходить за межі будь-якої нормальної логіки. Хто б там що не вкрав, але поставити під загрозу життя більше 35 тисяч людей – це вершина… я навіть не знаю, як це можна кваліфікувати”, – додав головний прокурор.

Міністр оборони Степан Полторак каже, що пожежа триває на третині арсеналу. Розліт снарядів та уламків складає 1-2 кілометрів.
Жертв серед військовослужбовців і цивільного населення наразі немає.

Із зони, де продовжуються постійні вибухи, та з навколишніх сіл евакуйовано близько 20 тисяч мирного населення.

Водночас міністр запевнив, що значної шкоди обороноздатності країни ці вибухи не завдали.
“Більша частина боєприпасів з початку АТО була розосереджена по інших базах і складах, а також переміщена в зону проведення операції”, – повідомив Полторак.

Він також зазначив, що після диверсії на артилерійських складах під Балаклією на всіх військових складах України посилено охорону.

Спрогнозувати, коли вдасться ліквідувати пожежу на складах РАО, глава Міноборони не зміг, оскільки на це впливатимуть багато факторів.

“У зв’язку з триваючою детонацією гасіння пожежі на даний час неможливо – і воно не здійснюється”, – сказав у свою чергу Матіос.

Перша диверсія на складі РАО в Балаклії сталася ще 2015 року: атакували безпілотниками

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна