Порошенко обговорив із Тіллерсоном розміщення миротворчого контингенту ООН на Донбасі

 

Президент Петро Порошенко ввечері 23 квітня провів телефонну розмову з дежсекретарем США Рексом Тіллерсоном.

Зокрема, Порошенко висловив співчуття рідним та близьким американського представника Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, який загинув унаслідок підриву патруля на окупованій території Донбасу, повідомляє прес-служба президента.

“Президент закликав до збереження єдиного міжнародного фронту в політиці санкцій щодо РФ до повного відновлення територіальної цілісності України”, – написав у “Твіттері” речник глави держави Святослав Цеголко.

Під час розмови сторони висловили занепокоєння у зв’язку з небезпечним розвитком ситуації на Донбасі і відзначили важливість виконання Росією Мінських домовленостей, передусім їх безпекових елементів.

Президент України запропонував активізувати розгляд питання про розміщення на Донбасі міжнародного миротворчого контингенту під егідою ООН.

Також співрозмовники обговорили підсумки телефонної розмови у Нормандському форматі, що відбулася 18 квітня, та результати американсько-російських переговорів у Москві 12 квітня.

Петро Порошенко висловив вдячність за тверду та непохитну позицію США на підтримку нашої держави на засадах принципу “нічого про Україну без України”.

Тим часом ОБСЄ почала розслідування інциденту з підривом автомобіля Спеціальної моніторингової місії. Про це заявив генеральний секретар організації Ламберто Заньєр, повідомляє “Укрінформ“.

“ОБСЄ почала розслідування інциденту і очікує максимального співробітництва з усіма зацікавленими сторонами”, – сказав він.

За словами Заньєра, за безпеку спостерігачів ОБСЄ несуть відповідальність “усі сторони”, місія повинна користуватися повною підтримкою, всі повинні захищати спостерігачів від небезпеки.

Він наголосив, що шокований першим випадком загибелі члена СММ під час виконання службового завдання.

Головуючий в ОБСЄ голова МЗС Австрії Себастьян Курц зі свого боку також зауважив, що діяльність місії “занадто часто утруднена погрозами, обмеженням доступу, шляхом дезінформації або знищення її технічних засобів” і назвав це “просто неприпустимим”.

Курц закликав ретельно розслідувати деталі трагедії, а всіх, хто має вплив на місцях – виконувати зобов’язання щодо гарантування безпеки СММ.

Як повідомляла “Новинарня“, в неділю вранці, 23 квітня, автомобіль патруля місії ОБСЄ підірвався на міні біля села Луганської області (територія ОРЛО). Загинув один спостерігач місії ОБСЄ – за уточненими даними, громадянин США. Ще двоє людей, громадянка ФРН та громадянин Чехії, були госпіталізовані з пораненнями.

Представники терористичного угруповання “ЛНР” заявили, що автомобіль СММ ОБСЄ, який прямував за маршрутом Слов’яносербськ – село Сокільники і підірвався на міні, “відхилився від основного маршруту та рухався другорядними дорогами”.
Зазначається, що авто ОБСЄ підірвалося на протитанковій міні.

“Ми неодноразово звертали увагу СММ ОБСЄ на дотримання необхідних заходів безпеки під час моніторингу маршрутів слідування”, – додали бойовики, яких цитує “Радіо Свобода”.

Також бойовики звинуватили в підриві автомобіля ОБСЄ “підготовлену українську диверсійно-розвідувальну групу”.

Тим часом заступник голови СММ ОБСЄ Александр Хуг на брифінгу повідомив, що на дорозі поблизу населеного пункту Пришиб, де підірвався патруль місії ОБСЄ, мін не мало бути взагалі.

В МЗС України заявили, що підрив патруля місії ОБСЄ є підтвердженням спроб Москви залякати спостерігачів ОБСЄ  і звести нанівець зусилля України та СММ щодо стабілізації ситуації на лінії розмежування.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна