На дорозі, де підірвався патруль ОБСЄ, взагалі не мало бути мін, – Хуг

 

На дорозі поблизу населеного пункту Пришиб, де підірвався патруль місії ОБСЄ, мін не мало бути взагалі. Про це заявив на брифінгу  ввечері 23 квітня заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александр Хуг, повідомляє “Українська правда“.

За його словами, раніше цей шлях використовувався як патрулями місії ОБСЄ, так і місцевим транспортом.

Хуг зазначив, що дорога, на якій стався вибух, розташована за 2 км від лінії зіткнення. Ніяких знаків, що попереджають про мінну небезпеку, уздовж дороги видно не було.

“Попри це – мін там не мало бути взагалі”, – заявив Хуг та нагадав, що тристороння контактна група та інші підписанти меморандуму до Мінських угод від 19 вересня 2014 року заборонили встановлення мінно-вибухових загороджень та передбачили зобов’язання зняти такі раніше встановлені загородження.

Хуг додав, що згідно з рішенням ТКГ щодо протимінної діяльності від 3 березня 2016 року, загальну координацію робіт із розмінування здійснює Спільний центр з контролю та координації.

“Як для цивільних осіб, які проживають у цьому районі, так і для спостерігачів місії ОБСЄ ці зобов’язання лишаються здебільшого лише на папері”, – зазначив Хуг.

“Будь-хто, хто причетний до закладення міни, внаслідок підриву якої загинув та поранено членів патруля, має бути притягнутий до відповідальності”, – додав він.

“Один член патруля, який загинув внаслідок вибуху – громадянин США. Ще двоє – громадяни Німеччини та Чехії – отримали поранення та доправлені до лікарні у Луганську. Інші троє членів патруля з автомобіля, який не постраждав від вибуху, було доправлено до бази місії, яка розташована у цьому районі”, – повідомив Хуг.

Він також зауважив, що обидва автомобілі, на яких пересувалися спостерігачі, були броньованими.

Коментуючи питання, чи даний інцидент може стати причиною для розміщення в Україні озброєної місії ОБСЄ, Хуг зазначив: “Дане питання – у компетенції постійної Ради ОБСЄ,  яка може або змінити наш мандат, або створити іншу місію”.

“Ми налаштовані рішуче щодо реалізації нашого мандату”, – додав заступник голови СММ ОБСЄ.

Як повідомляла “Новинарня“, в неділю вранці, 23 квітня, автомобіль патруля місії ОБСЄ підірвався на міні біля села Луганської області (територія ОРЛО).

Представники терористичного угруповання “ЛНР” заявили, що автомобіль “відхилився від основного маршруту та рухався другорядними дорогами”.

“Ми неодноразово звертали увагу СММ ОБСЄ на дотримання необхідних заходів безпеки під час моніторингу маршрутів слідування”, – додали бойовики, яких цитує “Радіо Свобода”.

Також бойовики звинуватили в підриві автомобіля ОБСЄ “підготовлену українську диверсійно-розвідувальну групу”.

В МЗС України заявили, що підрив патруля місії ОБСЄ є підтвердженням спроб Москви залякати спостерігачів ОБСЄ  і звести нанівець зусилля України та СММ щодо стабілізації ситуації на лінії розмежування.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна