Генштаб став на захист генерала Назарова: “рішення суду створює прецедент правової незахищеності командирів”

 

Офіцери Генштабу ЗСУ у вівторок 28 березня, провели збори, на яких розкритикували вирок суду в Павлограді, що засудив генерала Віктора Назарова – начальника штабу АТО в 2014 році – до семи років ув’язнення.
Про це інформує прес-служба ГШ Збройних сил.

“За ініціативи командувачів видів (сил) ЗС України, командувачів оперативних та повітряних командувань, керівників структурних підрозділів Генерального штабу та органів військового управління Збройних сил України відбулася нарада, на якій негативно оцінили судове рішення у справі генерал-майора Віктора Назарова”, – сказано в повідомленні.

Присутні наголосили, що Збройні сили “є і залишаються фундаментом держави, виконували і продовжуватимуть виконувати завдання із захисту України та її народу. Водночас ухвалене судове рішення створює прецедент правової незахищеності командирів та військовослужбовців загалом, які самовіддано захищають Батьківщину в умовах гібридної війни”.

Нагадаємо, Павлоградський райсуд на Дніпропетровщині 27 березня виніс вирок, яким генерал-майора Віктора Назарова засуджено до семи років позбавлення волі у справі про збитий бойовиками Іл-76 в аеропорту Луганська.

Читайте також:
Процес над генералом Назаровим показав:
армії потрібно повернути військовий суд, – Кулик

СБУ оприлюднила аудіозаписи розмов бойовиків “ЛНР”
у справі про збитий літак ЗСУ 2014 року

Як інформувала “Новинарня“, в Павлограді на Дніпропетровщині понад півроку тривав суд у справі про загибель 49 українських військових (з них 9 – члени екіпажу). Вони загинули у літаку Іл-76МД, збитому з ПЗРК сепаратистами “ЛНР” 14 червня 2014 року.

На лаві підсудних була лише одна особа – генерал-майор ЗСУ Віктор Назаров, який на момент трагедії був начальником Штабу антитерористичної операції.

Штаб АТО того дня отримав iнформацiю про можливу наявнiсть ПЗРК (переносного зенітно-ракетного комплексу) у сепаратистiв, але, зi слiв Назарова, вона була суперечливою i потрапила до нього вже пiсля початку операцiї із чотирьох транспортних рейсiв до Луганську вночі проти 14 червня. Пiсля збиття лiтака два iнші борти, якi вже були у повiтрi, повернули назад.

Назарова обвинувачували у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу України (недбале ставлення до служби, вчиненому в бойовій обстановці, що призвело до тяжких наслідків).

25 листопада 2014 року Печерський районний суд Києва постановив заарештувати генерал-майора на два місяці, але водночас дозволив йому залишитися на свободi пiд заставу у розмірі 365 тисяч гривень. Пiзнiше суд зменшив заставу до 97 тисяч гривень та дозволив Назарову продовжувати виконувати свої професійні обов’зки.

Обвинувальний акт щодо генерал-майора Назарова було оприлюднено ще в листопаді 2016 року.
Прокуратура просила для нього вісім років в’язниці.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна