Коаліція вважає, що Сироїд порушила регламент, і вимагає її відставки

 

Парламентська коаліція вважає, що віце-спікер Оксана Сироїд має добровільно піти у відставку через те, що порушила регламент.
Про це йдеться у заяві фракцій коаліції “Європейська Україна” у Верховній Раді (Блок Порошенка і “Народний фронт”), розміщеній на сайті БПП.

Коаліція висловила обурення поведінкою Сироїд на ранковому пленарному засіданні 15 березня.

“Виступ співробітників Національної поліції в парламенті був законною доречною ініціативою депутатів. Віце-спікер Сироїд має дотримуватися регламенту й бути над вузькопартійними інтересами “Самопомочі”, – сказано у повідомленні.

“Головуючи, пані Сироїд не поставила на голосування ініціативу трьох фракцій про виступ з трибуни військовослужбовців Національної поліції, на яких організував напад Парасюк. На підтримку цієї ініціативи виступили три фракції парламенту. Тож головуючий, відповідно до Регламенту ВР, був зобов’язаний винести її на розгляд народних депутатів, і – у випадку 150 голосів “за”, – надати слово запрошеним”, – сказано в заяві.

“Надалі, ігноруючи вимоги Регламенту, віце-спікер Сироїд взагалі оголосила про закриття засідання. Відтак фракції коаліції прийняли рішення продовжити роботу у форматі зборів коаліції в сесійному залі. Натомість Оксана Сироїд заявила, що “злякалася”, і почала нагнітати конфліктну ситуацію навколо нібито присутності “органів правопорядку” в сесійній залі (хоча йшлося про лише чотирьох неозброєних офіцерів, запрошених депутатами)”, – пояснюють в БПП і “НФ”.

У заяві йдеться про те, що “у дивних незаконних діях віце-спікера Сироїд не можна не помітити політичного підтексту”.

“Парламентарі запросили поліцейських для виступу, щоби вислухати іншу сторону конфлікту, який відбувся в ніч з 14 на 15 березня в зоні АТО. Цей конфлікт зі стріляниною є очевидним наслідком деструктивної кампанії, розгорнутої депутатами від “Об’єднання “Самопоміч”. Оксана Сироїд теж представниця “Самопомочі”, – сказано в документі.

“Зухвале порушення Регламенту віце-спікером Верховної Ради України є підставою для звільнення Оксани Сироїд… Вважаємо, що вона сама повинна написати заяву та піти з займаної посади”, – вважають “коаліціянти”.

Як відомо, заступник голови ВР Оксана Сироїд за відсутності спікера й першого віце-спікера закрила ранкове засідання парламенту після вимоги депутатів із більшості дати слово силовикам у камуфляжі, що брали участь в інциденті з нардепом Володимиром Парасюком 14 березня на блокпостах у Донецькій області.

Після цього голова фракції БПП Ігор Гринів із місці спікера оголосив проведення в сесійній залі “зборів коаліції”, на яких поліцейські виступили з трибуни.

Сироїд заявила, що працівники поліції Донецької області потрапили до сесійної зали парламенту незаконно. Таку ж думку поділяють багато інших нардепів, заявляючи, що грубо порушили регламент саме депутати з “Народного фронту”, які провели силовиків через ложу уряду в сесійну залу без рішення на те Ради.

Читайте також:
Сироїд закликає прийняти закон про відповідальність РФ за агресію на Донбасі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна