Нардеп-“орендар Криму” тепер пропонує міжнародну адміністрацію, також і для Донбасу

 

На Донбасі слід ввести міжнародну тимчасову адміністрацію під егідою ООН та ОБСЄ. Таке рішення запропонував позафракційний народний депутат Андрій Артеменко на прес-конференції 27 лютого, повідомляє канал “112 Україна“.

“Міжнародна адміністрація під керівництвом ООН та ОБСЄ за два роки відновить верховенство права на цих територіях і може адаптувати їх до демократичних виборів. Процес амністії, який потрібен, щоб припинити війну, буде відбуватися разом зі створенням міжнародного трибуналу, конституційна реформа має бути всеосяжна, а не лише щодо статусу окремих територій, які зараз є окуповані в Луганську та Донецьку”, – сказав Артеменко.

Крім того, він заявив, що Крим не може бути переданий в оренду Росії, але там теж може керувати міжнародна адміністрація.

“Основою мирного врегулювання на півострові може бути експертна ідея. Наприклад, подвійний суверенітет чи міжнародна адміністрація на перехідний період. Це дозволить відновити у Криму суверенітет України, а не втратити його остаточно”, – зазначив нардеп.

“Півострів не може бути переданий в оренду. Півострів – це територія України. Це аксіома. Можемо говорити про оплатне використання окремих інфраструктурних об’єктів”, – заявив Артеменко.

Він зазначив для прикладу, що Севастополь як базу Чорноморського флоту з 1997 року фактично орендувала Росія, Гонконг тривалий час орендувала Велика Британія, а Панамський канал – США.

Також Артеменко розкритикував “антитрампівську” політику Києва та висловився за зміну формату перемовин щодо Донбасу.

“Попри все, ми мусимо зупинити російську агресію. Час Мінських угод вичерпаний. Вони зробили свою справу – відтягли час. Але тепер нам потрібна нова модель переговорів – у форматі Будапештського меморандуму. Я вірю, що він приверне мир в Україну”, – резюмував нардеп.

Як повідомляла “Новинарня“, раніше в американському виданні The New York Times був опублікований матеріал про ідеї нардепа Андрія Артеменка провести референдум про здачу Криму в оренду РФ та поступове зняття санкцій з РФ в обмін на відмову Москви від Донбасу. Із такими пропозиціями нардеп тоді ще від Радикальної партії їздив до нової адміністрації президента США.
Артеменка через озвучений ним план виключили з фракції Радикальної партії.

Прокуратура Автономної Республіки Крим відкрила кримінальне провадження щодо Артеменка за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (“державна зрада”). Один із закидів до нього – контакти з керівництвом РФ у підготовці “плану”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.