Торік в Україні посадили за хабар лише 5 осіб. Серед них – АТОвець з “контрабасом”

 

У 2016 році остаточний вирок з ув’язненням по всій Україні отримали лише п’ять хабарників із 362.
Як передає “Новинарня“, про це йдеться в дослідженні сайту “Наші гроші” на основі реєстру судових рішень.

За даними видання, торік було винесено загалом 335 вироків по статті про отримання неправомірної вигохабаррпрпди стосовно 362 осіб.
Станом на 16 лютого 2017 року набули чинності 217 вироків (щодо 222 осіб).

Вироки з реальним позбавленням волі набули сили стосовно п’яти людей – це менше 1,5% від загальної кількості вироків хабарникам, зазначають дослідники.

При цьому найбільший строк – 5 років і 1 місяць позбавлення волі – у військовослужбовця 28-ї окремої механізованої бригади Збройних сил України Олексія Мештешуга. Його засудили за контрабанду в зоні АТО.

“У травні-червні 2015 року він став посередником між своїм командиром і перевізниками, що незаконно провозили вантажі на окуповані території на Донбасі. Платили до 70 тис. грн. за одну вантажівку. Загалом проїхало більше 10 вантажівок. Мештешуг із цієї схеми мав отримати близько 50 тис. грн.
Мештешуг уклав угоду із прокурорами Головної військової прокуратури, у якій прописано співпрацю у викритті злочинів, пов’язаних з незаконним переміщенням заборонених вантажів до тимчасово окупованої території України”, – зазначено в повідомленні.

П’ять років за хабарництво відбуває голова села Новошмідтівка (Миколаївська обл.) Людмила Пащенко.
За ґратами на три роки опинився начальник Миколаївської виправної колонії (Львівська обл.) Іван Волчанський, але за “законом Савченко” він свій строк майже відбув.
Так само, як і старший оперуповноважений карного розшуку харківської міліції Андрій Опанасець, позбавлений волі на 2 роки і 4 місяці.
Набув чинності вирок також стосовно податкового інспектора з Одеси Артема Гурського, але він з липня 2013 року переховується, перебуває в міжнародному розшуку.

Скільки загалом було гучних затримань хабарників-посадовців
– читайте в “Новинарні” з тегом “хабар”.

Між тим ще не набули чинності вироки, по яких є засуджені і до більших термінів.

Це, зокрема, Микола Мотрук, суддя Іллінецького районного суду Вінницької області, засуджений до 10 років з конфіскацією майна і забороною займати посади за вимагання близько 5 тис. грн. хабарів у 2012 році.

Ігор Немировський, заступник Голови Державної інспекції сільського господарства України – засуджений до 10 років з конфіскацією майна, забороною займати посади і позбавленням рангу за отримання 375 тис. грн. за сприяння фірмі у видачі дозволів на зняття та перенесення ґрунтового покриву.

Володимир Бурлаченко, заступник начальника – начальник слідчого відділу фінансових розслідувань Кременчуцької ОДПІ ГУ Міндоходів у Полтавській області – 9 років з конфіскацією майна і забороною займати посади за отримання 500 тис. грн. хабара за закриття кримінального провадження, відкритого за фактом ухилення від податків.

Андрій Сухінін, прокурор міста Краматорська Донецької області, та Роман Гапєєв, його заступник – засуджені до 8 років з конфіскацією майна і забороною займати посади. Обвинувачуються в тому, що у листопаді 2014 – квітні 2015 рр систематично отримували хабарі (загалом близько 118 тис грн) від місцевих підприємців за непризначення перевірок їх діяльності.

Андрій Шведа, заступник начальника управління – начальник першого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань ДПІ у м. Краматорську (Донецька обл.). Засуджений до 8 років з конфіскацією майна, забороною займати посади і позбавленням звання за отримання 20 тис. доларів у грудні 2014-го за закриття кримінального провадження по ухиленню від сплати податків. Вину не визнав.

Микола Супрун, голова Бобровицької районної державної адміністрації Чернігівської області. Засуджений до 7 років позбавлення волі з конфіскацією майна, забороною займати посади і позбавленням рангу за сприяння у виділенні землі під АЗС.

Ще три особи отримали по 6 років позбавлення волі, 24 особи – по 5 років і 5 осіб – від 2 до 4 років.

При цьому вироки з позбавленням волі отримали лише два чиновники “категорії А”, 25 – “В”, 17 – “С”.

“Штрафи отримали більше половини засуджених. В основному штрафи йшли з додатковим покаранням у вигляді позбавлення права займати посади: зі 194 оштрафованих хабарників 182 позбавлені права обіймати посади на строк від 1 року. Крім того, ще двоє засуджених разом зі штрафом додатково позбавлені рангу державного службовця…
Також варто відзначити, що 109 осіб, яким присуджено штраф, уклали угоду про визнання винуватості із прокуратурою”, – зазначає “НГ”.

Звільнені від покарання 35 осіб.

Виправдані торік були 40 осіб, обвинувачених в отриманні хабарів.

Судами апеляційних та касаційних інстанцій було скасовано 33 вироки стосовно обвинувачених в отриманні неправомірної вигоди, винесених у 2016 році. Серед них було 10 виправдувальних вироків, 14 вироків, за якими службовці були засуджені до 5-7 років в’язниці, а також 4 – штрафи і 5 – умовного позбавлення волі.

Читайте також:
Кожна обласна прокуратура щомісяця карає лише одного корупціонера, – дослідження

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.