Олександра Олеся перепоховали на Лук’янівському цвинтарі в Києві. ФОТО

 

Сьогодні, 29 січня, на Лук’янівському цвинтарі в Києві перепоховали останки видатного українського поета Олександра Олеся (Кандиби) та його дружини Віри.

Як зазначив присутній на похороні міністр культури Євген Нищук, їхні могили, ймовірно, започатковують “Алею почесних перепоховань” визначних українських діячів культури, науки, політики тощо, які нині поховані на території інших держав.
Водночас Нищук закликав “не складати списки” наперед, адже перепоховання залежить передусім від того, чи погодяться на нього родичі померлих.

Як повідомляє Gazeta.ua, на церемонії перепоховання були присутні близько 1 тисячі людей, серед яких – відомі громадські діячі, посадовці та політики (зокрема Тарас Чорновіл, Данило Лубківський, Ігор Васюник, Андрій Іллєнко, представники чеського уряду).

Фото Gazeta.ua

Також на похорон  приїхала онука Олеся, Ольга.

На плиті, крім імен подружжя Олександра та Віри Кандиб, вибили й ім’я їхнього сина – також визначного поета Олега Ольжича.

У могилу поклали капсулу з землею з міста Білопілля, де народився Олесь. Під час поховання лунали його вірші.

Раніше цього ж дня у Володимирському соборі столиці (УПЦ КП) відбулася панахида-прощання з Олесем та його дружиною.

Панахида за Олександром Олесем у Володимирському соборі. Фото прес-служби президента

Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, який провадив панахиду, зокрема, зазначив, що хоча Олесь жив і помер за межами України, він любив Батьківщину і свою любов втілював у поезії.

А президент Петро Порошенко, який разом із дружиною Мариною також прийшов помолилися за упокій душі подружжя Кандиб, наголосив на символічності перепоховання Олеся саме в цей час.

“У своїх творах великий поет не раз різними художніми засобами доносив, що саме внутрішні чвари і розбрат, невміння об’єднатися заради великої мети, не раз приводили в історії України до трагічних наслідків”, – сказав президент.

На думку Порошенка, не тільки перепоховання в Україні, а й, насамперед, вивчення і популяризація творів Олеся стане даниною пам’яті поета.

“Олександр Олесь, можливо, як ніхто інший, глибоко розкрив біль душі людини, який втратив Батьківщину і опинився в еміграції. Його поезія показує, як треба любити Україну”, – додав глава держави.

Як писала “Новинарня“, 3 січня на Ольшанському кладовищі Праги ексгумували останки Олександра Кандиби (Олеся) – видатного українського поета, який жив на еміграції з 1919 року й помер у Чехії 1944 року.

Згідно з чеським законодавством, за місце поховання потрібно було платити 20 тисяч крон (близько 20 тисяч гривень) кожні 10 років. Замість родичів це робив громадянин Чехії українського походження Володимир Михайлишин. Який, відповідно, набув право власності на відповідну ділянку на цвинтарі.

Коли Михайлишин помер, його син Роман, що є громадянином Швейцарії, вирішив поховати батька в могилі, яку той фінансував.

Родичі Олеся, які мешкають у Канаді, дали згоду на перепоховання поета і його дружини в Україні.

Читайте також:
Онук Михайлишина: ми не знали, що в “дідовій” могилі був похований поет Олесь

Доля останків Олександра Олеся може спіткати тисячі могил відомих українців за кордоном, – УІНП

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна