Онук Михайлишина: ми не знали, що в “дідовій” могилі був похований поет Олесь

 

Сім’я Володимира Михайлишина, якого поховали на місці українського письменника Олександра Олеся та його дружини Віри Кандиби, не знала, чия це могила.

Про це в коментарі Радіо Свобода сказав онук Михайлишина Марко Діан, який мешкає у Швейцарії.

“То було так, що дідо собі купив могилу, він помер і ми його поховали до тої могили, яку він собі купив. А що там хтось лежав, то нам не було відомо. Що там лежав пан Кандиба (Олександр Олесь. – “Н”), ми не знали”, – запевнив Діан.

Водночас онук Михайлишина визнав, що його батьки напередодні похорону дідуся дізналися про те, чиї останки були в могилі, за яку сплачував покійний. Але вирішили, що вже запізно скасовувати церемонію поховання.

“Як ми тільки тоді довідалися, то ми вже, властиво, нічого змінити не могли. Батько так вирішив“, – зазначив Діан.

Як повідомляла “Новинарня“, 3 січня на Ольшанському кладовищі Праги ексгумували останки Олександра Кандиби (Олеся) – видатного українського поета, який жив на еміграції з 1919 року й помер у Чехії 1944 року.

Згідно з чеським законодавством, за місце поховання потрібно було платити 20 тисяч крон (близько 20 тисяч гривень) кожні 10 років. Замість родичів це робив громадянин Чехії українського походження Володимир Михайлишин. Який, відповідно, набув право власності на відповідну ділянку на цвинтарі.

Коли Михайлишин помер, його син Роман, що є громадянином Швейцарії, вирішив поховати батька в могилі, яку той фінансував.

За втручання посольства України в Чехії, останки Олеся (Кандиби) та його дружини Віри тимчасово перемістили до депозитарію кладовища.

При цьому тимчасовий повірений України в Чехії Зіновій Гошовський в інтерв’ю телеканалу “Еспресо” заявив, що ексгумація останків подружжя Кандиб була вимушеною, бо їхні труни прогнили.

“Оскільки похований був Олександр Олесь у 1944 році, дружина в 1948 році, прогнили повністю домовини й останки провалилися одна на одну. Коли відкрили могилу – це з’ясувалося. Тому останки мусили підняти наверх, і їх перемістили в спеціальний депозитарій”, – сказав Гошовський.

За словами тимчасового повіреного, він разом із директором генерального управління празькими цвинтарями відвідав депозитарій та побачив останки й навіть сфотографував їх.

Гошовський також повідомив, що порушень у діях Романа Михайлишина не було. Його покійний батько останніми роками страждав на хворобу Альцгеймера й не залишив жодного заповіту щодо свого поховання.
При цьому зв’язатися з Романом українському посольству в Чехії не вдалося.

Нагадаємо, що після скандалу з ексгумацією останків визначного поета президент України Петро Порошенко доручив Міністерству закордонних справ забезпечити перевезення останків Олександра Олеся та його дружини в Україну.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що при Міністерстві культури буде створена спеціальна міжвідомча комісія, яка займатиметься питанням перепоховань видатних українців.

Читайте також:
Канадські правнуки Олеся, які не платили за його могилу,
дозволили перепоховати поета на Батьківщині

Доля останків Олександра Олеся може спіткати тисячі могил
відомих українців за кордоном, – УІНП

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна