Доля останків Олександра Олеся може спіткати тисячі могил відомих українців за кордоном, – УІНП

 

За межами України знаходиться понад 250 тисяч поховань представників української військово-політичної еміграції, діячів науки та культури. Багато з них можуть бути ліквідовані найближчим часом.
Про це повідомила прес-служба Українського інституту національної пам’яті з посиланням на начальника відділу обліку і збереження місць пам’яті Павла Подобєда.

“Зокрема, цього року тільки на Ольшанському кладовищі у Празі можуть примусово ексгумувати останки драматурга, одного з батьків сучасного українського модерного театру Спиридона Черкасенка; громадської діячки, педагога Орисі Єфремової-Дурдуківської; інженера-будівельника Олександра Ярошевського”, – зазначено в повідомленні.

mogila-spiridona-cherkasenka

Могила Спиридона Черкасенка в Празі

Ці відомості УІНП оприлюднив у вівторок, 3 січня, коли в Празі через несплату родичами за місце на цвинтарі було ексгумовано останки видатного українського поета Олександра Олеся та його дружини Віри.

“Олександр Олесь має бути перепохований в Україні, – вважає голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович. –  Найкраще місце для цього – алея почесних поховань на Лук’янівському кладовищі”.

За його словами, вирішення цієї конкретної проблеми не вирішує проблему  в цілому, адже могили видатних українців під загрозою.
“Частина, вочевидь, залишиться на місці й потребуватиме спільної опіки місцевих українських громад й Української держави. Частину слід перепоховати в Україні через відсутність такої можливості [опіки за кордоном]”, – каже В’ятрович.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна