12 “беркутівців” з Майдану отримали громадянтство РФ

 

Дванадцять колишніх бійців київського спецпідрозділу “Беркут”, яких підозрюють у розстрілі активістів Євромайдану, проживають на території Росії. Десять із них отримали російське громадянство, ще двом надали дозвіл на проживання у статусі біженців.
Як інформує “Громадське“, про це на судовому засіданні у справі Майдану 17 січня заявив прокурор Департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури Роман Псюк.

“Є офіційна відповідь від генеральної прокуратури Російської Федерації. Станом на даний момент 10 екс-бійців спецроти «Беркут» отримали російське громадянство. Ще двоє осіб переховуються на території РФ”, — сказав він.

Дмитро  Садовник отримав громадянство РФ 4 грудня 2014 року.

Олексій Цвігун отримав громадянство РФ 24 червня 2014 року (у Тульській області).

Назар Зарицький отримав громадянство РФ 27 квітня 2015 року (у Тверській області).

Роман Панченко отримав громадянство РФ 20 січня 2015 року (у Тамбовській області).

Юрій Кравець отримав громадянство РФ 20 січня 2015 року (у Тамбовській області).

Олег Кишкань отримав надали громадянство РФ 29 квітня 2016 року (у Волгоградській області).

Євген Проноза отримав громадянство РФ 22 квітня 2015 року (у Тверській області).

Ігор Владика отримав громадянство РФ 20 січня 2015 року (у Тамбовській області).

Сергій Дев’ятий отримав громадянство РФ 19 вересня 2014 року (у Тульській області).

Іван Макарець громадянство РФ 4 червня 2014 року.

Володимир Трепачев і Петро Псарьов отримали тимчасовий притулок як “біженці” на території РФ.

Виходить, екс-командир спецроти “Беркута” Дмитро Садовник, який втік з-під домашнього арешту у вересні 2014 року, отримав російський паспорт уже через два місяці після втечі.

Загалом, у розстрілах підозрюють 23 екс-працівників київського «Беркута». 18 із них перебувають у розшуку, п’ятеро – на лаві підсудних. Справа щодо них вже півтора роки слухається в Святошинському суді Києва.

Раніше військовий прокурор Анатолій Матіос заявляв, що в серпні 2014 року правоохоронці планували затримання 20 “беркутівців”, підозрюваних у розстрілі учасників Революції Гідності, проте напередодні операції вони покинули територію країни. За словами Матіоса, “беркутівці” або отримали команду, або були попереджені.

У лютому 2016 рок в Службі безпеки України заявили, що зброя, з якої стріляли на Євромайдані, була виявлена в Голосіївському районі Києва. Начальник управління спеціальних розслідувань Головного слідчого управління ГПУ Сергій Горбатюк додав, що йдеться про зброю бійців роти київського “Беркута”.

Злочини, скоєні під час Революції Гідності, умовно об’єднані в одну велику “справу Майдану”, яка нараховує 89 кримінальних проваджень. У них, зокрема, розслідують вбивство 91 людини (78 мітингувальників та 13 силовиків).

Читайте також:

Росія в рамках Мінська хоче звільнити “беркутівців”, які розстрілювали Майдан, – ЗМІ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна