Парламент Туреччини ухвалює конституційну реформу для посилення повноважень Ердогана

 

У Великих національних зборах Туреччини схвалили ключові пункти конституційної реформи. У ніч на п’ятницю, 13 січня, за статті 7 та 8 запропонованого пакета проголосували 340 парламентів із 550, передає Deutsche Welle.

Для ухвалення цього рішення правлячій Партії справедливості та розвитку (AKP), що має 316 мандатів у парламенті, знадобилася підтримка з боку націоналістичної партії MHP, яка раніше висловила готовність співпрацювати з провладними депутатами в питанні змін до конституції.

Схвалені поправки до основного закону Туреччини істотно розширюють повноваження президента, зокрема надають йому право призначати та звільняти міністрів. Він також отримує можливість не припиняти членство в партії, попри свою посаду.

Загалом, турецькі парламентарії мають окремо голосувати за кожну статтю з 18 пунктів конституційної реформи. Очікується, що на два етапи дебатів та голосування піде не менше двох тижнів. Наприкінці заплановане остаточне голосування за весь пакет запропонованої реформи, так само 330 голосами з 550.

Конституційні зміни після схвалення їх парламентом мають бути винесені на референдум.

Планується, що серед іншого реформа збільшить кількість депутатів у парламенті з 550 до 600 і знизить вік, з якого можна обиратися депутатом – з 25 до 18 років.

Критики запропонованої реформи стверджують, що вона є частиною плану президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана із запровадження одноосібної влади.
Прихильники реформи стверджують, що вона створить в Туреччині систему, подібну до французької або американської.

За нинішніми положеннями конституції Туреччина є парламентсько-президентською республікою. Однак з часу запровадження у країні надзвичайного стану після невдалого перевороту у липні 2016 року Ердоган отримав розширення повноважень через ухвалення декретів.

Читайте також:
Відновлення діалогу з Росією не вплине на позицію Туреччини щодо Криму, – Ердоган

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна