Нова стаття кримським татарам у справі “Хізб-ут Тахрір” – “насильницьке захоплення влади в Росії”

 

Кримським татарам – фігурантам справи “Хізб-ут Тахрір” – закидають “насильницьке захоплення влади в Росії”. Про це на своїй сторінці в соцмережі написав адвокат Еміль Курбендінов.

“Насильницьке захоплення влади в Росії” (ст. 278 КК РФ) – саме цю статтю, із завтрашнього дня, почнуть ставити всім кримським татарам – мусульманам, яких обвинувачують щодо участі у “Хізб-ут Тахрір”. На додачу до ст. 205.5 дадуть ст.278 КК, яка передбачає від 12 до 20 років позбавлення свободи!” – написав адвокат.

“Обвинуватили ті, хто в лютому 2014 року, в масках і зі снайперськими гвинтівками, з ночі, розташувалися в адміністративних будівлях Криму, ті хто на “тиграх”, БТРах та інших “ах” в’їхали на півострів і потім оголосили про те, що ми тепер живемо в іншій країні”, – додав Курбендінов.

Скасування “занадто м’якого вироку” Верховним судом Росії Руслану Зейтуллаєву, застосування примусової-каральної психіатрії і тепер навішування корінному народу Криму – кримським татарам, мусульманам Криму, крім ярликів терористів, ще й ярлик особливо небезпечних злочинців, які мали намір захопити владу в Росії – ланки одного ланцюга в хворій свідомості спецслужб і погіршення політичної реальності Росії.
Ви уявляєте собі – жили собі кримські мусульмани, кримські татари, і раптом стали росіянами-терористами, та їх ще й звинуватили в захопленні влади в Росії!” – обурився адвокат.

Як писала “Новинарня“, вирок у справі чотирьох кримських татар, обвинувачених у зв’язках з організацією “Хізб ут-Тахрір” суд у Ростові-на-Дону виніс 7 вересня 2016 року.
Ця організація з 2003 року визнана “терористичною” в Росії, але не в Україні.

Зейтуллаєва визнали організатором осередку й засудили до семи років, іншим хлопцям дали по п’ять років позбавлення волі.
Прокурор просив для Зейтуллаєва 17 років колонії суворого режиму.

Сайфуллаєву, Ваїтову і Примову суд дав по п’ять років позбавлення волі в колонії загального режиму, і це було мінімально можливе покарання за статтею, враховуючи, що засуджені не визнали свою провину.

Як відомо, хлопців заарештували взимку 2015 року в Севастополі.

Російські правозахисні організації визнали цих кримчан політв’язнями.

Раніше МЗС України називає “свідченням політичних репресій” суд над чотирма громадянами України, які були незаконно затримані на тимчасово окупованій території АР Крим та переміщені всупереч їхньої волі в Російську Федерацію.

Координатор об’єднання “Кримська солідарність” Абдурешит Джеппаров повідомляв, що політв’язні у справі “Хізб ут-Тахрір” піддаються активному моральному та фізичному тиску з боку співробітників ФСБ.

Читайте також:
Human Rights Watch: у Криму погіршилася ситуація з правами людини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна