Окупанти запроторили ще одного “політичного” кримського татарина до психлікарні

 

Фігуранта “справи Хізб ут-Тахрір” Ремзі Меметова окупаційна влада Криму 29 грудня відправила на проходження примусової психіатричної експертизи.
Про це повідомляють “Крим. Реалії” з посиланням на сина затриманого Ділявера Меметова.

“Сьогодні батька забрали до Сімферопольської психіатричної лікарні №1. Забрали тому, що слідчі заходи передбачають проведення слідчої експертизи.
За фактом експертиза, що триває не більш ніж дві години, перетворилась на примусову госпіталізацію терміном майже на місяць. Зараз є інформація тільки про мого батька, про решту членів “бахчисарайської четвірки” поки відомостей немає”, – сказав син затриманого.

Він додав, що зараз у Ремзі Меметова діагностували артроз і гіпертонічну хворобу другого ступеня.
“Через відсутність лікування й медикаментів ці хвороби прогресують”, – розповів Меметов.

За його словами, з попереднього досвіду проведення психіатричних експертиз над фігурантами “справи Хізб ут-Тахрір”, лікарі ставили питання, які “жодним чином не відносяться до психіатрії, але жодних показань із затриманих не могли вибити”.

Як відомо, 12-13 травня в Бахчисараї російські силовики провели серію обшуків у будинках мусульман, а також у місцевому кафе. В результаті були затримані четверо бахчисарайців: Зеврі Абсеїтов, Ремзі Меметов, Рустем Абільтаров і Енвер Мамутов. Російська ФСБ Криму підозрює їх в участі в організації “Хізб ут-Тахрір”, як визнана в РФ (але не в Україні) терористичною.

Представники міжнародної ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але відкидають терористичні методи досягнення цього й кажуть, що піддаються несправедливому переслідуванню в Росії.

На початку листопада психіатрична експертиза була призначена шістьом кримським політв’язням.
У серпні примусова експертиза призначалася заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерову, однак він був визнаний здоровим і під тиском світової громадськості відпущений до суду.

Читайте також:
Верховний суд РФ задовольнив апеляцію прокуратури у справі кримських татар “Хізб ут-Тахрір”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна