Поліція знову розшукує міжнародного кіберзлочинця, якого затримували зі стріляниною в Полтаві

 

Українська поліція знову розшукує 33-річного мешканця Полтави Геннадія Капканова, якого ФБР, Європол та поліція 30 країн світу намагалися затримати протягом 4 років за обвигуваченням у кіберзлочинах.
30 листопада він був затриманий у центрі Полтави, МВС і Нацполіція звітували про це на спеціальній прес-конференції, але Октябрський райсуд Полтави відпустив підозрюваного з-під варти, повідомляє “Новинарня” з посиланням на “Полтавщину”.

Тепер Капканова розшукують в Україні як особливо небезпечного злочинця, який вчинив замах на вбивство працівника поліції.

У разі отримання інформації стосовно місця перебування вказаної особи поліція просить негайно повідомити про це за телефонами: 050-606-29-19, 099-960-25-15, (0532) 51-77-55, 102.

Як відомо, 30 листопада Геннадій Капканов (серед трьох українців – учасників злочинної групи) був затриманий спецпідрозділом “КОРД” та кіберполіцією. При цьому підозрюваний тікав через балкон, чинив збройний опір, почав стріляти в поліцейських.
Під час обшуку у квартирі затриманого правоохоронці вилучили зброю (автомат Калашникова та пістолет), комп’ютерну техніку, телефони, готівку, банківські карти, документи тощо.

Затримання Геннадія Капканова було частиною міжнародної спецоперації, яка координувалася з офісу Європолу в Гаазі. Розслідування цієї справи проводила німецька поліція у співпраці з правоохоронними органами 30 країн світу.

Як розповів Юрій Луценко, зловмисники інфікували близько півмільйона комп’ютерів щодня, а потім вимагали відшкодування за ліквідацію вірусу. Тільки доведені фінансові втрати по всьому світу через діяльність організації склали понад 100 млн. євро.

Справу про запобіжний захід Капканову розглядала суддя Октябрського райсуду Полтави Лариса Кулешова 1 грудня.
Прокурор просив призначити затриманому 40 діб тимчасового арешту. За його словами, справа міжнародна, а тому Геннадія Капканова треба тримати під арештом, щоб потім передати іншій країні.
Слідчий суддя Кулешова не задовольнила клопотання прокурора. Вона аргументувала це тим, що Капканов є громадянином України, і заявила, що за законом за таких злочинів українців не передають іншим країнам, тому у даному випадку немає необхідності тримати підозрюваного під вартою.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна