Автомайдан у неділю збирає акцію АвакOFF! за відставку глави МВС

 

На неділю, 4 грудня, “Автомайдан” заанонсував акцію протесту “АвакOFF!” з вимогою відставки міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Збір призначено на 12:00 тут за Національною філармонією (Київ, Володимирський узвіз, 2).

“Прохання тепло одягатися, брати з собою чай/каву в термосі та старі рюкзаки для Авакова і встановити на свій смартфон програму Zello. Подробиці акції та план дій будуть нами оголошені вже на місці збору”, – зазначають організатори.

В обґрунтуванні сказано: “Саме Аваков є відповідальним за провал процесу атестації співробітників поліції зокрема і реформування Національної поліції та системи МВС загалом!.

Це через його кишенькових радників, що з весни 2016 року почали самі відбирати до складу атестаційних комісій таку ж саму кишенькову “громадськість”, цілий ряд громадських організацій вийшли з процесу, який перетворився на фарс!.

Як результат – за офіційними даними, за весь час проведення атестації з лав Національної поліції було звільнено трохи більше 5000 екс-міліціонерів. Це 7,7% від загальної кількості осіб, призначених як такі, що мали пройти атестацію, та 4% від загальної кількості штату Національної поліції!

Причому “офіційні дані” не враховують відновлення у судах, адже велика кількість процесів ще триває.

Ось це і є “очищення” органів внутрішніх справ по-аваковськи, рейтинг довіри до яких в українському суспільстві до атестації був на рівні статистичної похибки!

Як після подібної імітації очищення корумпованих та профнепридатних екс-міліціонерів можна говорити про якусь реформу та повернення довіри суспільства?!

Аваков просто зруйнував процес атестації своїми ручними членами комісій, що захопили в них більшість і отримали можливість приймати будь-які рішення на свою користь, даючи шанс проходити атестацію навіть найодіознішим екс-міліціонерам.

Аваков повернув та повертає зараз на керівні посади “перевірені” кадри старої системи МВС, проти якої ми всі боролися останні три роки з початку Революції Гідності.

Як один із яскравих прикладів – нещодавня спроба призначити керівником поліції Черкащини одіозного полковника Валерія Лютого, що очолював ДАІ Харкова та Харківської області, був радником мера Харкова Кернеса та мав бути звільнений за результатами атестації, набравши лише 14 балів з 60 можливих з тестування на логіку та 28 балів у тестах на профпридатність! І лише спротив громадських активістів Черкащини не дозволив Авакову всадити в крісло Лютого, як і сепаратиста Антона Шевцова на посаду очільника Вінницької поліції завдяки акціям протесту громадськості!

Окрім цього, можна згадати призначення Аваковим на керівні посади таких одіозних осіб, як Ілля Кива, Сергій Чеботар, Василь Паскал, Микола Черьомухін, Костянтин Бушуєв, Віталій Стрижак, Євген Коваль, Вадим Троян, Олексій Тахтай, Ігор Клименко, Ігор Купранець… І це лише топ-посадовці МВС.

Останньою краплею для нас стала нещодавня відставка голови Національної поліції Хатії Деканоїдзе, адже, знаючи зсередини всі ті процеси, що відбувалися в системі МВС після її приходу, ми чудово розуміємо, що на реформі поліції без Деканоїдзе можна ставити хрест.
Більше того, ми зараз отримуємо безліч інформації про масштабний відкат до старої системи МВС по всій Україні, яку найближчим часом почнемо оприлюднювати.

Також, будучи на посаді міністра МВС з лютого 2014 року, Аваков повністю провалив і внутрішні розслідування стосовно працівників МВС, що брали участь у репресіях проти активістів Майдану! Як одне з яскравих тому підтверджень – на сьогоднішній день близько половини “беркутівців”, що розганяли Майдан три роки тому, а також калічили протестуючих 1 грудня на Банковій, продовжують працювати в спецпідрозділах тепер уже поліції. Тобто фактично Аваков особисто покриває всіх цих злочинців.

Як і корупціонерів у системі МВС, бо як інакше можна назвати те, що його син Олександр Аваков був замішаний у скандалі з закупівлею рюкзаків для підрозділів МВС разом з екс-заступником міністра Сергієм Чеботарем? Цю справу зараз розслідує НАБУ, і, сподіваємося, вже найближчим часом ми отримаємо конкретні результати даного розслідування з висунутими підозрами фігурантам справи.

Підсумовуючи все вище сказане, хочемо з впевненістю заявити, що міністр МВС Арсен Аваков свідомо провалив реформу Національної поліції та системи МВС загалом, на яку виділялися в тому числі кошти та ресурси іноземних донорів.

За гарною обкладинкою з фотографіями запуску патрульної поліції в регіонах України, до створення якої Аваков не мав жодного відношення і якою прикривалися весь цей час перед іноземними фондами та дипломатами, сховали всю ту ж стару корупційну систему МВС “по-новому”.

Але ми чітко усвідомлюємо, що з Аваковим на посаді міністра внутрішніх справ подібні процеси в системі МВС є вже незворотніми.

Саме тому в неділю, 4 грудня, ми проведемо першу акцію з вимогою відставки Авакова та призначення на цю посаду не політичну фігуру, а зовнішнього професіонала, який зможе завершити розпочату Хатією Деканоїдзе реформу та зупинити відкат МВС до старої корумпованої системи!”

Акцію протесту підтримали волонтери й представники громадськості, які на початку літа на знак протесту вийшли зі складу атестаційних комісій.

Вони звертають увагу також на те, у активістів Автомайдану проводять уже другий обшук за тиждень: спершу – у Сідоркіна в Києві, потім – у Рисенка в Харкові.

Читайте також:
“Перший етап очищення”: атестацію в поліції не пройшли понад 5200 осіб

На Чернігівщині атестація відсіяла лише 4% рядових поліцейських, і ті ще поновляться через суд

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна