Обшук в Автомайдані. “Це сюр. Поки злочинці Майдану на волі, влада бореться з активістами”

 

Зранку 24 листопада прокуратура почала обшук у активіста ГО “Автомайдан” Миколи Сідоркіна за скаргою голови Голосіївського райсуду Києва Олени Первушиної, яка розглядає клопотання у справах щодо екс-президента Віктора Януковича та його чиновників.
Про це повідомив адвокат “Автомайдану” Роман Маселко.

З обшуком до Сідоркіна прийшли о 7:45. Шукають, зокрема, засоби фото і відеофіксації.

“Це сюр. Справа порушена за ст. 256 (сприяння злочинній організації). Поки злочинці Майдану на волі, влада бореться з активістами”, – зазначив Маселко в соцмережі.

За даними Маселка, обшук проводиться за скаргою судді Голосіївського суду Олени Первушиної, яка 20 жовтня 2016 року звернулася з заявою про вчинення протиправних дій з боку невідомих осіб щодо неї і інших суддів Голосіївського суду під час прийняття ними процесуальних рішень у провадженнях щодо екс-президента Януковича, вископосадовців Клименка та Курченка.
Відповідно до скарги Первушиної, особи нібито намагались чинити “психологічний вплив”.
Вона також скаржилась, що нібито невстановлені особи вели спостереження за її автомобілем протягом 30 хвилин. Суддя навела номер автомобіля, з якого нібито за нею стежили. Слідчі аргументували цим необхідність проведення обшуку у Сідоркіна.

“Сідоркін не має до автомобіля, який вказаний в ухвалі, жодного стосунку. У нього “Форд Мондео” й інші номери”, – прокоментував ухвалу Маселко.

Крім цього, згідно з ухвалою, суддя скаржиться, що під час розгляду резонансних справ на засіданнях Голосіївського суду були присутні “сторонні особи” в якості вільних слухачів протягом усього розгляду клопотань у провадженнях щодо Януковича, Клименка і Курченка.

В ухвалі Печерського суду вказується, що слідчі шукають зброю, вибухові пристрої, карти пам’яті, sim-карти мобільних операторів, на яких можуть міститись відомості про причетність до стеження за суддями, також шукають документи, чорнові записи і нотатки, які підтверджують зв’язок “автомайданівця” із чотирма підозрюваними особами з прізвищем Кукса.

Цю справу називають справою Клименка-Курченка. Її веде Головна військова прокуратура ГПУ.
“Тобто вони шукають зв’язок Сідоркина з підозрюваними у цій справі”, – сказав адвокат Віталій Титич.

У ГО “Автомайдан” заявляють, що обшук у Миколи Сідоркіна, який проводить ГПУ – це тиск на їх проект “Prosud“, який пише про дорогі маєтки та машини українських суддів.
Про це “Українській правді” заявила прес-секретар “Автомайдану” Катерина Бутко.

Бутко пов’язує обшук у Сідоркіна з розслідуванням, яке “Автомайдан” проводив у рамках проекту “Prosud”. Крім того, Бутко припустила, що або скарга, або ухвала могла бути прийнята “заднім числом”.

“Нещодавно у нас з’явилася інформація, що суддя Первушина їздить на незадекларованому автомобілі. І тому ми вирішили перевірити цей факт”, – розповіла Бутко.

Новинарня” перевірила е-декларацію судді Олени Первушиної.
Вона справді викликає потребу додаткових з’ясувань, адже містить згадки лише про будинок і земельну ділянку в селі Проців, зарплату й 56324 грн. на банківському рахунку.
Жодними авто та іншими цінностями родина Первушиних нібито не володіє.

“Тиждень тому, саме тиждень тому вранці Коля дійсно під судом очікував в своїй машині “Форд” приїзду Первушиної, щоб перевірити, чи їздить вона на незадекларованому авто.
Машина “Шкода”, яка вказана в рішенні суду, нам не знайома і не має жодного стосунку ні до проекту “Prosud”, ні до “Автомайдану”, – заявила Катерина Бутко.

На питання, яким чином слідчі дізналися, до кого йти з обшуком, Бутко припустила: “Суддя, очевидно, побачила камеру, з машини не вийшла і відразу поїхала. Але вона могла сфотографувати Миколину машину, так його і знайшли. Але чому в рішенні суду, з яким прийшли з обшуком, вказана інша машина, незрозуміло. Крім того, сама суддя подала скаргу 20 жовтня і вказала, що за нею нібито стежили 19 жовтня, а Коля був під судом лише тиждень тому”, – підкреслила Бутко.

“Ми вважаємо, що це тиск на наш проект. Більш того, п’ятеро осіб від “Автомайдану” делеговані до [Громадської] Ради доброчесності. Вони повинні перевіряти інформацію про суддів. Тому цей обшук можна розглядати і як тиск на Раду доброчесності”, – додала Бутко.

Читайте також:
Автомайдан запустив електронну базу даних про майно і доходи суддів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна