Голова НАЗК поскаржилась на критику та пообіцяла виправити проблеми з е-декларуванням

 

Перевірка електронних декларацій поданих держслужбовцями, займе тривалий час, але не триватиме роками. Про це в середу, 2 листопада, заявила на прес-конференції голова Національної агенції з питань запобігання корупції Наталія Корчак.

За її словами, закон не встановлює терміни для перевірки декларацій, “однак розтягування на багато років – у цьому не зацікавлено ні Національне агентство, ні інший орган”, сказала вона.

“Процедури, які пов’язані з перевіркою декларацій – це не процедури місяця. Це може зайняти певний період часу, але це не роки, повірте мені”, – додала Корчак.

За словами Корчак, ця робота ще не розпочалася, але всі декларації обов’язково будуть перевірені, для цього НАЗК розширює штат, має комп’ютери, підключені до різних реєстрів, та ін.

Голова Агенції нагадала, що з 2017 року запроваджується декларування для нижчих категорій чиновників.

“Подача електронних декларацій – це перший етап. Це накопичення бази даних. З наступного року буде запущено новий етап. Електронні декларації подаватимуть всі чиновники і керівники державних підприємств”, – сказала Корчак.

Національне агентство з питань запобігання корупції зазнало багато критики, визнала Корчак.

“Багато критики випадає на долю агентства. У цій ситуації іноді звучать образливі тези. Коли один громадський діяч хвалить іншого за те, що система електронного декларування нарешті запрацювала. При цьому забувають, що НАЗК билося у вікно, як маленька пташка, щоб досягти своєї цілі”, – сказала Наталія Корчак, зазначивши, що саме зусиллями Нацагентства і наших колег зі спецзв’язку, з ДП “Українські спеціальні системи” цей продукт вийшов.

При тому вона заявила, що виявлені проблеми в електронному декларуванні будуть усунені.

З її слів, НАЗК планує розробити технічне завдання та доопрацювати програмне забезпечення системи е-декларування.

Корчак повідомила, що під час планування технічного завдання вони мають намір звернутися до комерційних IT-компаній.

“Ми плануємо, що до нового року ми розробимо технічне завдання, щоби вже в новому році, з новим бюджетом, ми могли змогли провести тендер на закупівлю даних послуг”, – заявила вона.

Корчак підтвердила, що за підсумками е-декларування будуть премійовані і члени, і працівники НАЗК, але в менших обсягах, ніж нещодавно.
Великий розмір премій голова Агентства пояснила тим, що НАЗК (яке працює з квітня) мало освоїти весь обсяг коштів, виділених держбюджетом на 2016 рік, інакше наступного року – коли штат НАЗК зросте – держава виділить менші кошти, і фінансування буде недостатнім.

Читайте більше за тегом: е-декларації

Раніше Національне агентство з питань запобігання корупції опублікувало статистичні дані щодо динаміки з наповнення Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Дані оприлюднено на сторінці НАЗК у “Фейсбуці”.

Зокрема, як повідомляє НАЗК, найбільше н-декларацій було подано у проміжку з 24 жовтня до 30 жовтня. Тобто за шість днів було подано 80 620 звітів із 103 тисяч.

Найбільше декларацій було подано 28 жовтня – понад 36 тисяч.

За даними НАЗК, найбільше суб’єктів декларування, більш як 92 тисяч, займають посади держслужбовців категорії А та Б.
Також понад 30 тисяч суб’єктів належать до органів місцевого самоврядування 1-3 категорій.

Читайте також:
Підсумки е-декларування: подано 103 тисячі звітів, “просачкували” 7 депутатів

“Єврооптимісти” узагальнили недоліки запущеної системи е-декларування й вимагають звіту НАЗК

Українські НУО за підсумками е-декларування закликали Євросоюз виконати безвізове зобов’язання

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна