Депутату з БПП, який прагне розвалити НАЗК, обмежили виїзд за кордон через борги

 

Народного депутата БПП Івана Вінника обмежили у праві виїзду за межі України у зв’язку із його заборгованістю перед “Альфа банком” і “Приватбанком” на суму 371 млн. грн. Про це свідчить ухвала Апеляційного суду Києва від 19 жовтня, повідомляє сайт “Наші гроші”.

Обмеження діє до моменту погашення Вінником боргів перед банками. Водночас вилучати паспорт у нардепа суд відмовився.

Представники “Альфа банку” повідомили, що Іван Вінник має 1/4 квартири, а також чотири малі судна. У банку стверджують, що Вінник як боржник приховує наявність цього майна.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Вінник – колишній керівник ТОВ “Завод будматеріалів №1” із Нової Каховки – фіктивно розлучився та переписав усе майно на дружину.
Власником “ЗБМ №1” значиться кіпрська компанія “Nataville Limited”. З липня цього року завод перебуває у процедурі банкрутства.

У реєстрі суден малого флоту є дані, що у 2016 році Вінник мав у власності чотири самохідні моторні судна – два 2005 року випуску, одне 2006-го і одне 2008-го.

Натомість у своїй електронній декларації за 2015 рік депутат стверджує, нібито не має власного житла, заощаджень, корпоративних прав і не є бенефіціаром жодної із компаній.
Нардеп із Херсонщини задекларував тільки автомобіль BMW 750i 2008 року випуску, отримує депутатську зарплатню та орендує номер у готелі “Національний”.

У розділі “Фінансові зобов’язання” він вказав: 335 432 306 грн. – заборгованість за кредитним договором відповідно до судового рішення (зобов’язання, що виникло за договором поруки).

24 березня 2014 року Новокаховський міський суд Херсонської області видав рішення про стягнення з Вінника Івана Юлійовича і Ткачука Станіслава Сергійовича солідарно 335,43 млн грн. З цієї суми основний борг складає 321,38 млн. грн., решта – відсотки і пеня.

Ця заборгованість утворилася, оскільки Вінник і Ткачук у 2008 році поручилися за кредит ТОВ “Завод Будівельних матеріалів № 1” в “Альфа банку”.

Також Іван Вінник має борг 35,57 млн. грн. перед “ПриватБанком”. Про цю заборгованість нардеп у своїй е-декларації не повідомив.

Цей борг стосується банківського кредиту ТОВ “Глобал концентрейт”, поручителем по якому також був Вінник. У 2013 році суд визнавав вимоги “Приватбанку” на 22,51 млн. грн.

Відомо, що 5 жовтня 2016 року представник Вінника звернувся до суду з заявою про визнання виконавчого листа у справі про борг перед “Приватбанком” таким, що не підлягає виконанню.

Вінник був директором “Глобал концентрейт” у 2002-2009 рр. У 2009 році фірму переписали лондонську компанію “Балестра Лімітед”. З червня 2015 року “Глобал концентрейт” значиться у реєстрі юридичних осіб як припинена.

Депутат із Блоку Порошенка Іван Вінник відомий також як супротивник е-декларування. Зокрема, він разом з Антоном Геращенком влаштував фейковий “злам” системи за допомогою фальшивого ключа, виданого ДП УСС.
Після успішного запуску системи електронного декларування Вінник бере участь у реалізації нової схеми дискредитації: із відкликанням Руслана Рябошапки зі складу Національної агенції з питань запобігання корупції задля визнання НАЗК недієздатною.

Прокуратура Києва проводить розслідування щодо можливості незаконного збагачення члена НАЗК Руслана Рябошапки за зверненням народного депутата Вінника. Ідеться про 691 852 грн. гонорару від ПРООН, отримані Рябошапкою, коли він не був держслужбовцем.

Читайте також:
Підсумки е-декларування: подано 103 тисячі звітів, “просачкували” 7 депутатів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.