В Росії створили закритий військовий інтернет  

 

Збройні сили Росії завершили розгортання військового інтернету – комунікаційної системи під офіційною назвою “Закритий сегмент передачі даних” (ЗСПД). Військова мережа не з’єднана з глобальним інтернетом, а всі комп’ютери, підключені до неї, захищені від підключень несертифікованих флешок і зовнішніх жорстких дисків. Усередині мережі військові розгорнули свій електронний поштовий сервіс, за яким дозволена передача секретної інформації, включаючи документи з грифом “Особливої важливості”, інформує російське видання “Ивестия“.

Представник російського військового відомства, знайомий з ситуацією розповів, що частково інфраструктура військового інтернету розгорнута на орендованій інфраструктурі “Ростелекома”, а місцями на власній розподіленій інфраструктурі Міноборони, яка не підключена до інтернету. У кожній військовій частині стоять сервери, які шифрують інформацію, розбивають по декільком пакетам і передають далі. Доступ в серверні приміщення строго обмежений.

Як і в глобальній мережі, у військовому інтернеті є свої сайти. Основний ресурс мережі доступний за адресою mil.zs. На ньому створено безліч доменів третього рівня, наприклад domain.mil.zs. Дивитися ці сайти можна через комп’ютери (які працюють на операційній системі МСВС – мобільну систему Збройних сил), які сертифіковані службою захисту державної таємниці, також відомої як Восьме управління Генштабу. Підключення до цих комп’ютерів сторонніх несертифікованих пристроїв (флеш-накопичувачів, принтерів, сканерів тощо) неможливе, при цьому кожна спроба підключити куплену в магазині флешку контролюється спеціальним програмним забезпеченням і фіксується.

У військовому інтернеті створена електронна поштова служба, яка дозволяє обмінюватися листами тільки користувачам всередині мережі. Весь документообіг військовослужбовців (донесення, заявки, списки, звіти про виконану роботу з фотографіями і т.д.) проходить саме через цей сервіс.

У “Ростелекомі” від коментарів утрималися.

Читайте також:
Росія готова до мобілізації підприємств на випадок повномасштабної війни

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.