У Києві пройшли два націоналістичні марші партій-конкурентів. ФОТО, ВІДЕО

 

Одразу дві демонстрації націоналістів пройшли в Києві з нагоди Дня захисника України в п’ятницю, 14 жовтня. Причому – різними маршрутами.

О 16:00 почалася акція ВО “Свобода” – “Марш слави героїв”. Після 18:00 – акція новоствореної партії “Національний корпус” (голова – Андрій Білецький, полк “Азов”), “Правого сектору” та організації “С14”.

Мітинг "Свободи". Фото: УНІАН

Мітинг “Свободи”. Фото: УНІАН

“Свободівці” спочатку традиційно провели мітинг у парку Шевченка навпроти Червоного корпусу університету, після чого на чолі з Олегом Тягнибоком, із гаслами “Бандера наш герой – Покрова наше свято!” ще засвітла рушили через Хрещатик на Михайлівську площу. Там учасники маніфестації послухали концерт гурту “Кому вниз”.

Як повідомив журналістам начальник патрульної поліції м. Києва Юрій Зозуля, перед входом в парк Шевченка стався інцидент, коли один з бажаючих потрапити на мітинг спробував схопити поліцейського, який проводив поверхневий огляд іншої підозрілої особи.
За словами Зозулі, з людиною, яка намагалася схопити співробітника поліції, провели роз’яснювальну бесіду та відпустили над поруки організаторів мітингу. Таким чином, інцидент був вичерпаний.

Однією з “фішок” зібрання “Свободи” стала присутність 5-місячної внучки Олега Тягнибока, про яку він згадав – “як про нове покоління” – навіть у своїй промові під постаментом Шевченка.

47-річний дід Олег Тягнибок з внучкою. Фото: ФБ Мар'яна П'єцух

47-річний дід Олег Тягнибок з внучкою. Фото: ФБ Мар’яна П’єцух

Агенція УНІАН нарахувала на акції близько 1,5 тисячі прихильників “Свободи” на мітингу. Під час ходи кількість вочевидь дещо зросла.

У колоні йшли бійці “Легіону Свободи”, з’їзд якого відбувся раніше в п’ятницю.

По ходу “свободівці” запалили кілька петард і димових шашок.

Чисельність маніфестації під егідою “Азовського руху”, за участю футбольних “ультрас”, була значно більшою. Поліція називала цифри від 3 до 5 тисяч, організатори – до 10 тисяч.

Колона рушила, коли вже стемніло, від монументу “Батьківщина-мати” через площу Слави, повз Верховну Раду і Кабмін на Софійську площу.

Марш нації. Фото: Азов-прес

Марш нації. Фото: Азов-прес

Учасники “Маршу нації” несли сотні смолоскипів та постійно використовували піротехнічні засоби.

У колоні йшло багато учасників АТО, зокрема бійців Нацгвардії, добровольчих батальйонів тощо.

Одне з чільних гасел, яке несли “азовці” – “Мир – після перемоги!”

По маршруту руху колону охороняли сотні патрульних поліцейських, зокрема вісім кінних, та бійці Нацгвардії.

Акція “Марш нації” відбулася без ексцесів і без затримань.

На Софійській площі виступили лідерів рухів, які брали участь у “Марші нації”. Завершальною стала промова Андрія Білецького.

Андрій Білецький на марші. Кадр відео

Андрій Білецький на марші. Кадр відео

В інтерв’ю ЗМІ очільник дійства Білецький заявив, що першочергова мета “Нацкорпусу” – організаційно сформувати із тисяч учасників маніфестації партійний актив та спрямувати активність молодих людей у русло політичної діяльності.

Народний від БПП Олег Петренко підтвердив, що він також вступив до партії.

Нагадаємо, раніше цього дня відбувся установчий з’їзд “Національного корпусу”. Його делегати також взяли участь у сполоскипній ході.

Читайте також:
Перед Маршем патріотів на вул. Грушевського виявили вибухівку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна