На Хрещатику відкрилася виставка УІНП “Воїни. Історія українського війська”

 

У День захисника України, 14 жовтня, на вулиці Хрещатик перед Київською міською державною адміністрацією відкрилася фотовиставка “Воїни. Історія українського війська”. Органіщатор проекту – Український інститут національної пам’яті.

 

Виставка “Воїни. Історія українського війська” – це 20 розповідей про історію військових формувань на теренах України від часів Русі до сьогодення. Експозиція дає змогу зазирнути в минуле та подивитися, якими були однострої та зброя українських воїнів у різні історичні епохи. Світлини супроводжує інформація про тип військових організацій, чисельність і озброєння військ, методи воєнного мистецтва та найвизначніші битви.

“Ми дуже часто чули у виконанні російської пропаганди тези про те, що українці – не вояки. Українці не воїни, вони гречкосії, вони не вміють воювати. Ці тези настільки часто звучали, що врешті в них повірив сам Владимир Путін, який почавши свою війну, був переконаний, що він  закінчить її за кілька тижнів. Насправді його агресія провалилася власне через те, що пробудився цей одвічний дух українського воїна”, – сказав на церемонії відкриття голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Він наголосив на важливості реформ в Збройних силах, які зараз відбуваються, і особливо – на новій формі Збройних сил України: “Це зовнішні зміни, які міняють сприйняття української армії. Вона тепер сприймається дедалі більше власне як наша справді українська армія. Елементом цих змін є засвоєння і розуміння історії українського війська”.

“Славу Богу, ми відходимо від радянських традицій 23 лютого і набуваємо вже своїх, національних. З 14-го року я своїми очима спостерігав, як зароджується наша нова армія, і можу сьогодні сказати з усією впевненістю, що всі надії агресора марні”, – сказав на виставці один з авторів світлин, фотограф Роман Ніколаєв.

Фотографиня Анна Сенік відзначила символічність початку виставки у День захисника України: “З тих пір, як почалася війна, українці починають особливо святкувати цей день. Ми нарешті усвідомлюємо всю глибину нашої багатої військової традиції, і відчуваємо цей зв’язок уже мертвих, і нині живих, і ще ненароджених воїнів”.

Ця виставка є логічним продовженням інформаційно-просвітницького проекту “Воїн. Історія українського війська”, інформує прес-служба УІНП.

У рамках проекту Інститут національної пам’яті передав Міністерству оборони комплекти однойменних постерів для розповсюдження серед військових частин і навчальних закладів. Передбачалося, що ці матеріали будуть використані у навчальному процесі та просвітницькій роботі.

 

 

Читайте також:
“Воїни”: пропагандистський набір плакатів 10-тисячним накладом іде у військові частини. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.