Київрада перейменувала Московську площу і проспект Возз’єднання

 

Київська міська рада в четвер, 6 жовтня, затвердила рішення про перейменування топонімів у Києві.
Так, Московська площа перейменована в Деміївську, вулиця Патріса Лумумби – у  вулицю Івана Павла ІІ, проспект Возз’єднання – у проспект Соборності. Про це повідомляє прес-служба столичної мерії.

Зазначається, що за нові назви проголосувала більшість киян в ході онлайн-обговорення.

Водночас міська рада проігнорувала ініціативу нардепа Андрія Тетерука, який у квітні ц.р. звернувся до мера Києва Віталія Кличка з пропозицією перейменувати вулицю Патріса Лумумби в Печерському районі на честь “кіборга”, військовослужбовця 90-го окремого аеромобільного батальйону 81-ї десантно-штурмової бригади Ігоря Брановицького, який жив на цій вулиці.

“Ігор Брановицький, Народний герой України, нагороджений орденом Мужності ІІІ ступеня, нагрудним знаком “За оборону Донецького аеропорту”, загинув, захищаючи своїх поранених побратимів в аеропорту. І коли терорист з прізвиськом “Моторола” шукав, хто з них був кулеметником, Ігор, рятуючи від розправи друзів, назвався кулеметником і був одразу застрілений терористом.
Я підписав звернення до мера Києва Віталія Кличка з пропозицією перейменувати вулицю П. Лумумби на честь Ігора Брановицького
“, – написав Тетерук.

Також депутати Київради 6 жовтня прийняли за основу проект рішення про перейменування вулиці Павла Дибенка в Оболонському районі, вулиці Кіквідзе у Печерському районі, вулиці Котовського у Шевченківському та Подільському районах, вулиці Павлика Морозова (Оболонський район, селище Водогін), вулиці Профінтерну в Голосіївському районі, вулиці Миколи Скрипника у Солом’янському районі, вулиці Петра Шелеста в Деснянському районі, провулка Бакинських Комісарів у Дніпровському районі та провулку Шаумяна у Шевченківському районі.
Голосування за нові назви вказаних вулиць відбудеться на наступному засіданні Київради.

При цьому не набрали достатньої кількості голосів пропозиції про перейменування вулиці Кіквідзе на честь художника Михайла Бочука, Миколи Скрипника – на честь перекладача Миколи Лукаша, провулку Шаумяна – в провулок Сергія Параджанова та ін.

Голова фракції “Свобода” Юрій Сиротюк написав у “Фейсбуці”: “Сьогодні Київрада провалила голосування за перейменування вулиць Києва. Завалила брутально й нахабно кількамісячну роботу комісії з питань перейменувань, волевиявлення киян, декомунізаційні вимоги.
Колишні соратники Черновецького і Януковича потопталися по пам’яті представника розстріляного Відродження всесвітньовідомого митця Михайла Бойчука, героя визвольних змагань першої половини XX століття, геніального поета і перекладача Миколи Лукаша, Сергія Параджанова.
Киян і далі принижуватимуть назвами вулиць совєцьких окупантів-вбивць Котовського, Дибенка, Павліка Морозова, Кіквідзе, Бакинських комісарів… Отак і виглядає контреволюція негідників…”




Сиротюк навів результати голосування, з яких видно, що голосів не додали фракції БПП і “Єдність”.

Нагадаємо, в серпні Московський проспект у Києві офіційно перейменували на проспект Степана Бандери.

Читайте також:
Депутат від БПП засудив перейменування Московського проспекту на честь “нацистського прихвосня Бандери”

Активісти погодились не зносити Щорса і почекати до листопада

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.