Українці вважають більшою загрозою борги за кредитами, ніж війну з Росією. СОЦІОЛОГІЯ

 

Не військову агресію Росії, а фінансові проблеми, спричинені потраплянням України в боргову залежність від іноземних кредиторів, українці вважають основною зовнішньою загрозою національній безпеці країни.
Про це свідчать результати загальнонаціонального соціологічного опитування Центру Разумкова, представлені у Києві в середу, 5 жовтня.

З п’яти балів, якими соціологи просили оцінити українців зовнішні загрози, опитані дали 4,4 бала залежності країни від кредитів США, Європейського Союзу, МВФ та інших міжнародних фінансових інституцій.

Такі зовнішні загрози, як неприхована збройна агресія, гібридна війна з боку Росії та міжнародний тероризм – не суттєво, але поступаються місцем фінансовим проблемам.

Як повідомив директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко під час презентації дослідження, серед внутрішніх загроз для національної безпеки України найбільш небезпечною респонденти визначили корупцію включно з крадіжками, нелегальним перепродажем власності, кумівством та тендерними махінаціями.

“Громадяни реагують на реальний результат. Для людей важливі засудження за злочини. А те, що один звинувачений у корупції в Панамі, а інший – у Лондоні, для людей це не є результатом боротьби з корупцією. Тому, попри створення і роботу нових антикорупційних інституцій, люди вважають корупцію найсерйознішою внутрішньою загрозою для існування країни”, – наголосив Андрій Биченко.

Серед інших внутрішніх загроз опитані визначили тривале перебування країни у економічній кризі та безробіття, насильство озброєних загонів “ДНР” та “ЛНР”, олігархічні групи.

Найменш загрозливими факторами для національної безпеки українці визначили зростання числа вимушених переселенців – з 5 балів реальність такої загрози респонденти оцінили на 3,2 бала.

При цьому більше половини опитаних  – 55,6% – вважають однаково небезпечними внутрішні та зовнішні загрози незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, передає DW.

Опитування було проведене з 27 по 31 травня 2016 року в усіх України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Читайте також:
Як співвідносяться участь в АТО та україномовність. СОЦОПИТУВАННЯ

КМІС нарахував, що до Ради потрапляє партія Рабиновича.
Більше 7% рейтингу не має ніхто. СОЦІОЛОГІЯ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна