Як співвідносяться участь в АТО та україномовність. СОЦОПИТУВАННЯ

 

55% учасників АТО, а також мобілізованих до армії, їх рідних і близьких за межами свого дому спілкуються українською та переважно українською мовою. Серед непричетних до АТО цей показник складає лише 43%.

Російською мовою поза домівкою спілкуються 16% причетних до АТО та 27% непричетних. Обома мовами – 29% та 28%.

Такі дані були отримані у результаті опитування Центру Разомкова, проведеного 11-23 грудня 2015 року в усіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитаний 10071 респондент віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки – 1%.

Відповідно до цього ж дослідження, вдома українською та переважно українською розмовляють 60% причетних до війни, армії й мобілізації і 46% – не причетних до армії й мобілізації. Російською – відповідно, 14% та 27%, обома мовами – по 25%.

При цьому українська мова є рідною для 73% учасників АТО, їх рідних і близьких. Російська – рідна для 6% причетних до АТО, обидві мови – для 19%.

Серед непричетних до АТО українську мову вважають рідною 55%, російську – 19%, обидві мови – 23%.

Понад половину (53%) причетних до АТО вважають, що українською престижно розмовляти серед друзів і колег.
Серед тих, хто не ходив до війська або чиїх родичів не мобілізували пишаються україномовністю лише 40%.

Щодо російської так вважають відповідно, 18% та 23%. “Байдуже якою мовою” – 23% та 31%.

Серед причетних до АТО 71% отримали середню освіту українською мовою, 26% – російською. Серед непричетних – відповідно, 59% та 38%.

76% учасників АТО та 61% непричетних оцінюють своє володіння українською мовою як вільне.

Як зазначають соціологи Центру Разумкова, думки респондентів обох груп помітно розходяться в питанні щодо статусу української та російської мов.
Так, серед учасників АТО, їх рідних і близьких 69% висловлюються за те, щоб єдиною державною мовою була українська. Серед непричетних до АТО таких 51%.

На підтримку державного статусу обох мов виступають 5% “АТОшників” та 17% непричетних.

Цікаво, що англійською на достатньому для спілкування рівні володіють 26% учасників АТО та 17% непричетних.

Таким чином, роблять висновок у Центрі Разумкова, серед учасників АТО вищим є рівень поширення української мови, володіння нею та прагнення її державного статусу.
Серед можливих причин цього – кількісна перевага представників Центру та Заходу України, а також вищий рівень тих, хто отримав освіту українською мовою.

Нагадаємо, згідно з цим самим опитуванням, до участі в антитерористичній операції на Донбас донедавна мав причетність кожен четвертий українець.
Принаймні на питання анкети – “Чи брали ви, ваші рідні та близькі участь в АТО або проходили військову службу по мобілізації в період 2013-2015 років?” – ствердно відповіли 26% громадян.

Читайте також:
У загарбницьку війну Росії проти України на Донбасі вірять менше 50% українців

12% причетних до АТО українців не вважають себе патріотами

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна