У загарбницьку війну Росії проти України на Донбасі вірять менше 50% українців

 

Загарбницькою війною Росії проти України вважають збройний конфлікт на Донбасі менше 50% українців. Більшість підтримують інші версії або не визначилися. Такими є результати великого соціологічного дослідження Центру Разумкова.

Відповідно до даних соціологів, 49% опитаних вважають конфлікт на Сході загарбницькою війною Росії проти України, 20% – боротьбою між Росією і США за сфери впливу, що ведеться на території України, 15% – громадянським конфліктом між проукраїнськи і проросійськи налаштованими жителями України.

Переважна більшість респондентів на Заході (75%) та більшість у Центрі (60%) оцінюють конфлікт як загарбницьку війну Росії проти України. Відносна більшість таких оцінок є на Півдні та Сході (по 33%).
На Донбасі таку оцінку конфлікту підтримали 24%, а оцінку як боротьбу між Росією та США за сфери впливу – 32% (на Заході – 9%, у Центрі – 15%, на Півдні – 25%, на Сході – 30%).

На Донбасі також досить популярною є оцінка конфлікту як громадянського (25%). На Заході таку
оцінку підтримують лише 6% респондентів, у Центрі – 13%, на Півдні – 19%, на Сході – 20%.

Найбільше тих, хто не визначився – на Півдні (23%) та Донбасі (20%).

Наведені дані отримані у результаті опитування Центру Разомкова, проведеного 11-23 грудня 2015 року в усіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитаний 10071 респондент віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки – 1%.

При цьому в громадян України немає чіткої думки щодо повернення Донбасу та продовження антитерористичної операції.

Майже третина (31%) українців підтримають продовження АТО до повного відновлення контролю України над окупованими територіями. 22% виступають за надання окремим районам Донецької і Луганської областей особливого статусу у складі України, 16% – за їх відокремлення від України. Ще приблизно третина (31%) не визначилася.

У березні 2015 року частка прихильників продовження АТО становила 33%, особливого статусу ОРДЛО – 31%, відокремлення – 18%. Не визначилися тоді 19%.

“Такими чином, частка прихильників особливого статусу протягом року зменшилася, а частка тих, хто не визначився – зросла”, – констатують соціологи Центру Разумкова.

Продовження АТО до повного відновлення контролю держави над окупованими територіями
підтримується відносною більшістю на Заході (45%) та в Центрі (36%).
Тоді як на Донбасі відносна більшість громадян підтримує надання ОРДЛО особливого статусу у складі України (39%), а продовження АТО підтримують 19%, відокремлення цих територій від України – 11%.

На Півдні перевага прихильників продовження АТО над прихильниками особливого статусу ОРДЛО
не така значна (27% і 22%, відповідно).

На Сході відносна більшість (32%) підтримують особливий статус ОРДЛО у складі України (продовження АТО – 21%, відокремлення цих територій від України – 17%).

Цікаво, що відокремлення ОРДЛО від України на Заході (19%), в Центрі та на Сході (по 17%) підтримується близькими частками респондентів.

Значна частка (від 27% на Заході до 37% на Півдні) респондентів не змогли відповісти на це питання.

Для більшості (60%) тих, хто підтримує відокремлення цих територій, головним мотивом є небажання, щоб їх жителі впливали на політику України і отримували кошти з українського бюджету.
29% вважають мотивом те, що жителі цього регіону мають право на самовизначення.

Мотиви жителів Донбасу, які підтримують відокремлення окупованих територій, контрастують з думкою більшості жителів інших регіонів.
Так, на Донбасі 75% респондентів, які виступають за відокремлення цих територій, вважають, що жителі ОРДЛО мають право на самовизначення (на Заході так вважають 29%, у Центрі – 18%, на Півдні – 36%, на Сході – 43%).

У той же час, 78% жителів Заходу, які виступають за відокремлення цих територій, 69% – Центру, 50% – Півдня не хочуть, щоб жителі окупованих територій впливали на політику України, й тому підтримують їх відокремлення.

На Сході частки тих, хто не хоче, щоб жителі цього регіону впливали на політику України, і тих, хто вважає, що жителі цього регіону мають право на самовизначення, є майже однаковими (44% і 43%,відповідно серед тих, хто виступає за відокремлення окупованих територій).

Читайте також:
Соціологія: зросло очікування Майдану, але надія на краще – також

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна