“Єдина Росія” отримала конституційну більшість на виборах Держдуми РФ

 

Путінська партія “Єдина Росія” за підсумками підрахунку 93% бюлетенів отримує в Держдумі конституційну більшість – 140 мандатів за партійними списками і ще 203 за одномандатними округами, – разом 343 (з 450 місць). Про це повідомила голова центрвиборчкому РФ Елла Памфілова, передає “Дождь”.

За даними російського ЦВК, за підсумками обробки 93% протоколів за “Єдину Росію” 18 вересня проголосували 54,28% виборців (понад 25,750 млн.). КПРФ набрала близько 13,45% голосів, ЛДПР – 13,24%, “Справедлива Росія” – 6,17%.

Відтак Комуністична партія Зюганова отримує 42 мандати (34 за партійними списками, сім – мажоритарники), Ліберально-демократична партія Жириновського – 39 (34 і 5 відповідно). Попередній результат “есерів” Миронова – 16 + 7 місць.

Партії “Родіна” і “Громадянська платформа” провели до парламенту по одному мажоритарнику.

Решта партій до Держдуми не пройшла, зокрема опозиційні “Яблоко” і “ПАРНАС”. За партсписками в них приблизно 1,82% і 0,69%.

Таким чином, партія Володимира Путіна, федеральний список якої очолював прем’єр-міністр Дмитро Медведєв, значно посилила представництво в нижній палаті парламенту. Адже в 2011 році, коли система була суто пропорційною, “Єдина Росія” отримала 238 мандатів.

Тепер 250 депутатів обиралися за партсписками, 250 – за одномандатними округами. Виборчі округи було переформовано за “пелюстковим” принципом: до районів великих міст додали прилеглі сільські райони.

За попередніми даними, явка на виборах-2016 становила 47,81% – це найнижчий показник за всю сучасну історію Росії.
При цьому опозиційні спостерігачі інформували про численні факти вкидань, “каруселей” та інших фальсифікацій на користь партії влади.

У Москві, за даними Центрвиборчкому, “Єдина Росія” здобуває 13 із 15 мандатів, ще по одному можуть вибороти представники “Справедливої Росії” та КПРФ.

За даними екзит-полів ВЦИОМ, оголошеними 18 вересня ввечері, “Єдина Росія” набирала 44,5% голосів, ЛДПР – 15,3%, КПРФ – 14,9% та “Справедлива Росія” – 8,1%.

Читайте також:
Кримські татари бойкотували незаконні вибори в Криму

Читайте також:
Незаконні вибори до Держдуми РФ в Україні:
сутички біля дипустанов Росії. ХРОНІКА ПОДІЙ

Наступна Держдума Росії буде нелегітимною через вибори в Криму, – експерт

Україна неодноразово висловлювала протест через проведення Росією виборів до Держдуми на території окупованого українського півострова Крим.

8 вересня Верховна Рада ухвалила постанову, закликавши парламенти іноземних держав, парламентські асамблеї та міжнародні організації утриматися від участі у спостереженні за ходом незаконних парламентських виборів в окупованому Росією Криму, а також за жодних обставин не визнавати їхні результати.

10 вересня президент Петро Порошенко наказав поінформувати керівництво Росії про неможливість проведення виборів до Держдуми в Криму та по всій території України.

У Європарламенті назвали вибори в Криму 18 вересня черговим цинічним порушенням територіальної цілісності України і наголосили, що жодним чином не визнають чотирьох депутатів, обраних за мажоритарними округами у Криму та місті Севастополі.
Держдеп США заявив, що не визнає вибори до Держдуми в Криму.

Читайте також:
ЗА КРИМ ВІДПОВІСТЕ! Що приховує заборона росіянам голосувати
на думських виборах в Україні

РНБО розширила санкційний “список Сенцова-Кольченка”
та готує нові обмеження за вибори в Криму

Кримчанина затримали за підозрою в закликах до блокування виборів у Держдуму

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.