Порошенко не виключив повномасштабного вторгнення Росії та відправив у зону АТО Муженка

 

Президент Петро Порошенко не виключає повномасштабного російського вторгнення та у зв’язку із загостренням ситуації направив у зону АТО начальника Генерального штабу генерал армії Віктора Муженка. Про це Порошенко повідомив під час робочої поїздки у Бродах (Львівська область), де він зустрівся з особовим складом 16-ї окремої бригади армійської авіації.

Президент наголосив, що сьогодні вночі була рекордна кількість обстрілів, яка дорівнює майже сотні. Значна кількість з них з використанням крупнокаліберної артилерії. Зараз ворог зосередив вогонь великокаліберної артилерії по командних пунктах, складах, які  розташовані за 8-12, а інколи і за 22 кілометрів від лінії зіткнення.

“Зараз за моїм дорученням начальник Генерального штабу генерал армії Муженко перебуває в зоні АТО й особисто бачив артилерійські обстріли. Вчора в районі першої години була остання доповідь. І можу відзначити й повідомити українського народу – українські Збройні сили готові дати відсіч”, – сказав Порошенко.

“Ці провокації ворог збирається використати на виправдання власних кроків по зриву Мінського процесу”, – заявив президент.

Глава держави наголосив, анексія та окупація Криму, “гібридна війна” на Донбасі стали для нас справжньою вітчизняною війною за нашу незалежність, за нашу волю, свободу, демократію.

“Не припиняючи свої спроби зірвати Мінський процес, роблячи абсолютно безвідповідальні заяви про вихід з Нормандського переговорного формату, зараз ворог різко збільшив інтенсивність обстрілів позицій наших військ на сході держави”, – зазначив Порошенко.

За словами президента, під час його інтенсивних консультацій із керівництвом США, Європейського Союзу, Німеччини, Франції він отримав тверде запевнення у підтримці України в її визвольній боротьбі за власну незалежність, суверенітет і територіальну цілісність.

“Ймовірність ескалації конфлікту залишається дуже значною. Та й повномасштабного російського вторгнення по всіх азимутах ми теж не виключаємо. Ми готові – наші Збройні сили – дати відсіч ворогу і на сході України, де ворог окупує Донбас, і вздовж адміністративного кордону з Кримом, коли б ці провокації не мали місце – зараз щодня чи під час Дня незалежності”, – підкреслив Петро Порошенко.

Водночас президент висловив впевненість, що за складної ситуації це норма, коли Збройні сили України постійно мають бути готові до виконання завдань будь-якої складності. Для цього воїни повинні мати добрий вишкіл, здатність до миттєвого і ефективного реагування на дії противника.

Також він повідомив про можливу чергову мобілізацію та введення воєнного стану в разі потреби.

“Мені приємно повідомити, що понад 45 тисяч українців записалися добровольцями в контрактну армію тільки в цьому році. На сьогоднішній день ці добровольці-контрактники дозволили мені як верховному головнокомандувачу утриматися від оголошення нових черг мобілізації. Але, на жаль, загострення ситуації на сході та в Криму не виключає можливості, в разі продовження ескалації, рішення ввести воєнний стан і оголосити мобілізацію”, – сказав Порошенко.

Президент зауважив, що 16-та бригада армійської авіації (з Бродів), підрозділи якої пройшли важкі випробовування на Сході нашої держави, сьогодні є потужною бойовою одиницею Збройних Сил України – зі своїм бойовим героїчним літописом та досконалою бойовою майстерністю. Вже 8 березня 2014 року 16-та окрема бригада армійської авіації була піднята по тривозі та відбула для виконання завдань на Схід України. Підрозділи бригади мужньо і ефективно виконували завдання з авіаційного забезпечення дій наземних військ. Брали участь в операціях по звільненню населених пунктів Слов’янськ, Красний Лиман, Краматорськ, Дружківка, Бахмут, Торецьк, Дебальцеве, Амвросіївка, Степанівка, Савурівка, тощо”.

Порошенко перелічив вісьмох загиблих вертолітників бригади й подякував кожному військовому за вірність присязі та віддану службу українській державі: “Ви – справжній “золотий фонд” країни. Для вас “честь”, “свобода” і “Батьківщина” є не просто словами, а змістом життя”.

“Своїми життями, захищаючи Вітчизну, пожертвували солдат Богдан Крупницький, капітани Ігор Гришин і Дмитро Шингур, майори Микола Топчій і Руслан Мазунов, підполковники Руслан Плоходько і Олександр Сабада, Сергій Руденко та Андрій Бєлкін”, – сказав Порошенко.

Читайте також:
Ситуація в зоні АТО загострилася. Бойовики обстріляли з артилерії житловий сектор Мар’їнки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна