Першим заступником голови СБУ – нач. главку “К” став “смотрящий від Кононенка”

 

Президент Петро Порошенко кілька указів щодо кадрових змін у керівництві Служби безпеки.
Відповідні документи від 16 липня оприлюднено на сайті глави держави.

Так, першим заступником голови СБУ – начальником Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління СБУ став Павло Демчина.

Досі він був просто заступником голови, раніше – заступником голови згаданого управління “К”.

Різні ЗМІ називають Демчину ставлеником одного з керівників фрації БПП в парламенті Ігоря Кононенка, бізнес-партнера Петра Порошенка.

Попередній перший заступник голови СБУ – начальник главку “К” Віктор Трепак в інтерв’ю DT.UA так прокоментував інформацію про те, що перший його заступник Павло Демчина є “смотрящим” від Кононенка: “Те, що Демчина і Кононенко хороші знайомі й постійно спілкуються – це майже загальновідомий факт. Як хто себе позиціонує перед іншими – його особиста справа. Хоча, звичайно, з цього можна судити як про суть самої людини, так і про його моральність”.

Трепак подав у відставку ще в жовтні 2015 року, але президент підписав відповідний указ про звільнення лише 14 квітня, і ще відтоді очікувалося, що Трепака замінить його заступник у главку “К” Демчина, який весь цей час виконував обов’язки керівника управління.
За цей час Віктор Трепак встиг передати в НАБУ “комірну книгу” Партії регіонів.

Як писав сайт ОРД, “Павло Демчина – свого роду «прокурорський кріт» в СБУ і кум скандального подільника Яреми – Анатолія Даниленка. Цей благородний муж став відомий завдяки «горіховому скандалу», коли Демчина спробував підім’яти під себе експорт волоських горіхів і взявся за невластиву СБУ справу – перевіряти партії волоського горіха на наявність шкідливих жуків. Хоча ненажерливим жуком швидше можна вважати саме Демчину. Вдруге Демчина засвітився в не менш скандальній «справі Корбана». За словами Корбана, молодому чоловікові вистачило розуму представлятися «смотрящим від Кононенка»…”

У тиску на одеських борців із корупцією Демчину звинувачував “губернатор” Михеїл Саакашвілі.

Після цього редактор сайту “Цензор” Юрій Бутусов писав: “Саакашвілі – єдиний український державний діяч, який посмів персонально виступити з критикою всесильного зараз Демчини. Главк “К” і Демчину прийнято лаяти пошепки, а офіційно всі все розуміють, але бояться”.

За даними “Дзеркала тижня”, Павло Демчина є кумом Миколи Герасим’юка (першого заступника генпрокурора у Віталія Яреми) і Олега Заліска (заступника генпрокурора Віктора Шокіна).

* * *

Іншими указами президента начальником Департаменту охорони державної таємниці та ліцензування Центрального управління СБУ призначено Сергія Болдиря.

Начальником Департаменту оперативно-технічних заходів Центрального управління СБУ став Максим Ємельяненко.

Олега Зубкова призначено начальником Управління СБУ в Херсонській області. З цієї посади звільнено попереднього начальника Дмитра Ярмака.

Едуарда Кріцина призначено начальником Управління СБУ в Харківській області. Одночасно його звільнено з посади начальника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ.

З посади начальника УСБУ в Харківській області звільнено Олександра Пивовара.

Крім того, з посади начальника Департаменту оперативного документування СБУ звільнено Ігоря Созданого і призначено на цю посаду Миколу Мірошника.

Читайте також:
НАБУ отримало “амбарну книгу” хабарів Партії регіонів на $2 млрд.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна