СКУ просить Вселенського патріарха дати автокефалію українській церкві. Але зараз це не розглядатимуть

 

Світовий конгрес українців звернувся до Вселенського патріарха Варфоломія із закликом надати автокефалію православній церкві в Україні.
Як сказано в заяві, оприлюдненій на сайті СКУ, організація “підтримує прагнення українського народу про надання автокефалії”, відображене у зверненні Верховної Ради до Вселенського патріарха.

“Світовий конгрес Українців закликає Варфоломія І, архієпископа Константинополя – Нового Риму i Вселенського патріарха та Великий і Святий собор, який 16-26 червня 2016 року проходить на Криті (Греція), надати автокефалію православній церкві в Україні. Ця церквa консолідує український народ навколо національних інтересів, які сьогодні перш за все пов’язані з захистом незалежності і територіальної цілісності України від російської агресії“, – заявив президент СКУ Євген Чолій.

Як повідомляла Новинарня, 16 червня Верховна Рада ухвалила звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія з проханням надати автокефалію (незалежність) Українській православній церкві та визнати нечинним акт 1686 року, яким Москва вивела Київський патріархат з-під юрисдикції Константинополя.

Звернення було ухвалено напередодні Всеправославного собору, який з 18 по 27 червня відбувається на грецькому острові Крит. Офіційна “сесія” собору починається в понеділок, 20 червня.

Це перше зібрання предстоятелів православних церков більш ніж за тисячу років. Востаннє собор, який відбувся за участі єпископів усіх церков і визнаний православною церквою Вселенським, відбувся 787 року.

Підготовка до першого з того часу Всеправославного собору велася понад півстоліття, з 1961 року. Проте Всеправославним він у результаті так і не став: незадовго до початку від участі в ньому відмовилися Російська православна церква й кілька її “сателітів” – Грузинська, Болгарська та Антиохійська православні церкви.

Представників української церкви на Великому соборі також немає – делегація УПЦ (Московського патріархату) мала їхати на Крит у складі делегації РПЦ і, відповідно, не поїхала разом із нею.

Питання надання автокефалії українській церкві на порядку денному Великого і Святого собору не стоїть, тож жодних “офіційних” рішень з цього приводу під час нинішньої сесії собору на Криті не ухвалюватимуть.

Водночас представник Константинопольського патріарха у Всеправославному секретаріаті й постійний представник Вселенського патріарха у Всесвітній раді церков, архієпископ Телмісський Іов, який також бере участь у Великому соборі на Криті, запевнив: як тільки звернення Верховної Ради надійде офіційно, Вселенський патріархат почне його розгляд.

“Це питання, яке Синод Вселенського патріархату, якщо це питання до нього дійде, повинен буде обговорювати на своїх сесіях”, – зазначив владика Іов в інтерв’ю РІА “Новости”.

Читайте також:
Парубій – про тиждень доленосних рішень України

Олігарх Новінський у Женеві прислужує патріарху РПЦ Кирилу.
І допомагає зірвати визнання УПЦ КП?

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.