Верховна Рада звернулася до Вселенського патріарха з проханням скасувати акт 1686 року

 

Верховна Рада проголосувала за звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія з проханням надати автокефалію (незалежність) Українській православній церкві та визнати нечинним акт 1686 року, яким Москва вивела Київський патріархат з-під юрисдикції Константинополя.
Відповідну постанову  №4793 на ранковому засіданні в четвер, 16 червня, підтримали 245 народних депутатів.

За даними на сайті ВР, фракція Блоку Порошенка дала 101 голос, “Народний фронт” – 68, “Самопоміч” – 20, Радикальна партія Ляшка – 15, “Батьківщина” – 15, позафракційні – 21, “Воля народу” – 5, “Відродження”, “Опозиційний блок” – 0.

Верховна Рада України звернулася до Вселенського Патріарха з проханням:

  • визнати нечинним акт 1686 року як такий, що був прийнятий з порушенням священних канонів Православної церкви;
  • взяти активну участь у подоланні наслідків церковного розділення шляхом скликання під егідою Вселенського патріархату Всеукраїнського об’єднавчого Собору, який би вирішив усі суперечливі питання та об’єднав Українське православ’я;
  • заради блага Православної церкви в Україні та цілісності українського народу видати томос про автокефалію Православної церкви в Україні, на основі якого вона могла посісти належне місце у родині помісних православних церков.

Ініціаторами проекту постанови є голова ВР Андрій Парубій, голова Комітету ВР з питань культури і духовності Микола Княжицький, депутати Сергій Висоцький, Андрій Левус і Віктор Єленський (всі – “Народний фронт”), а також Марія Матіос (Блок Порошенка).

Варто зазначити, що звернення до Константинопольського патріарха ухвалено напередодні Всеправославного собору 18-27 червня на Криті, від участі в якому відмовилася Російська православна церква.

Читайте також:
Олігарх Новінський у Женеві прислужує патріарху РПЦ Кирилу.
І допомагає зірвати визнання УПЦ КП?

Окупаційний суд у Криму оштрафував УПЦ КП та витискає із собору в Сімферополі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.