Нардеп Онищенко втік у Францію, і комітет ВР щодо його арешту сьогодні не збереться

 

Засідання Регламентного комітету ВР щодо зняття недоторканності з народного депутата від групи “Воля народу” Олександра Онищенка сьогодні не відбудеться, а сам він зараз перебуває в Монако ч на Лазуровому узбережжі Франції. Про це стало відомо сьогодні, 16 червня, з виступів представників парламенту та Генпрокуратури.

Олександр Онищенко, над яким висить загроза арешту у справі “Укргазвидобування”, 14 червня полетів у Ніццу святкувати день народження. Про це повідомив на прес-конференції у Львові генеральний прокурор Юрій Луценко, представивши нового прокурора Львівщини Юрія Квятківського.

“Він (Онищенко) 14-го числа полетів на святкування свого дня народження до Ніцци, і це знала спецпрокуратура, коли проводила обшуки”, – зазначив Луценко в ефірі каналу “112 Україна”.

“На жаль, вчорашній резонанс цієї справи не залишав іншого шляху, ніж підпис [під поданням на зняття недоторканності]. Я не буду вітати вашого колегу Дмитра Гнапа [який оприлюднив інформацію про підготовку подання], я можу тільки гарантувати пану Онищенку справедливе слідство, законні дії”, – сказав Луценко.

За його словами, “регламент ВР передбачає п’ять днів для дачі письмових пояснень, і за цим регламентом доведеться йти, щоб знову не повторити те, що було створено у випадку з Мосійчуком (депутатом від Радикальної партії, який у суді довів незаконність позбавлення його імунітету. – “Н”). Ніякого порушення регламенту, ніяких порушень процедур не повинно бути”, – наголосив генпрокурор.

Він визнав, що Регламентний комітет ВР повинен провести засідання з приводу позбавлення Онищенка недоторканності не пізніше як через 20 днів після подання ГПУ.
“Сподіваюся, що це буде швидше. Я на нього (засідання комітету ВР) прийду і дам всі необхідні пояснення, і впевнений, що доказова база є достатньою, і після цього ВР повинна проголосувати – сподіваюся, знову ж таки, результативно – за зняття недоторканності і притягнення до відповідальності, також за затримання [Онищенка]”, – заявив Юрій Луценко.

У свою чергу антикорупційний прокурор Назар Холодницький заявив, що не знає, де зараз перебуває депутат Олександр Онищенко.

“Я не готовий вам сказати, де сьогодні знаходиться Онищенко. Закон надає абсолютний імунітет народним депутатам, що ніхто не має права їх ні слухати, ні стежити, тому що це все незаконно, тому зараз він абсолютно необмежений у своїх пересуваннях, і може бути і в Монако, і в Україні”, – сказав Холодницький у кулуарах парламенту журналістам, особисто принісши подання за підписом генпрокурора в канцелярію ВР.

“Станом на вчорашню прес-конференцію, нам було відомо, що він в Україні. Де він сьогодні, чи він за ніч кудись полетів, я не готовий вам сказати”, – розповів Холодницький.

Подання на Онищенка, принесене у ВР Холодницьким, налічує 85 сторінок.

У свою чергу голова НАБУ Артем Ситник повідомив про арешт літака депутата Онищенка.

“У перелік арештованого майна входить один із його приватних літаків. Там же не тільки Онищенко, там же є й інші члени угруповання”, – сказав Ситник.

На уточнююче питання, що вони робитимуть, якщо Онищенко втече, він відповів: “До розгляду подання ми нічого не можемо зробити. Якщо це станеться, це буде доказом того, наскільки треба обмежувати цей (депутатський) імунітет”.

Те, що Регламентний комітет Верховної Ради має 20 днів для розгляду подання генерального прокурора про надання згоди на затримання народного депутата, в коментарі ЗМІ підтвердив в.о голови комітету, нардеп від “Народного фронту” Павло Пинзеник.

“Передбачено, що голова ВР, отримавши подання, перевіряє його на відповідність формування, після чого звертається до комітету з питань регламенту і до депутата Онищенка, – пояснив в.о. голови. – Після того, як ми отримаємо текст подання і пояснення депутата Онищенка, ми організуємо роботу. Плануємо засідання комітету, запрошуємо генерального прокурора , запрошуємо процесуального керівника, запрошуємо самого пана Онищенка і його представників-адвокатів і організуємо вивчення цього подання”.

“Я думаю, що цього строку (20 днів) буде достатньо, але щоб про це говорити впевнено, треба побачити саме подання”, – додав Павло Пинзеник.

При цьому він заявив, що сьогодні засідання комітету не буде.

“Засідання комітету визначає регламент, який каже, що треба повідомляти народних депутатів за три дні перед засіданням, а в невідкладних випадках за добу”, – наголосив нардеп.

Нагадаємо, спікер ВР Андрій Парубій сьогодні на брифінгу заявляв, що регламентний комітет має невідкладно зайнятися цим питанням.

Генпрокурор Юрій Луценко додав, що справа депутата Олександра Онищенка – не остання в контексті розслідування афер “Укргазвидобування”.

“Можу вам повідомити, що це не остання справа щодо “Укргазвидобування”. Не рекомендую нікому анонсувати прізвища, і, чесно кажучи, мені не подобається, коли слідство відбувається в прямому ефірі. Можу сказати, що не тільки Онищенко будував ці схеми”, – заявив Луценко.

Варто зазначити, що Олег Ляшко в кулуарах ВР сьогодні заявив, що компаньйоном Онищенка у схемах був наближений до президента Порошенка нардеп Ігор Кононенко, і нібито справа проти Онищенка – спроба переділу бізнесу на користь Кононенка.

Ляшко сказав журналістам, що його фракція голосуватиме за позбавлення Онищенка недоторканності лише після вивченні всіх деталей цієї справи.
Він висловив побажання, щоб з ГПУ надійшло також подання на Кононенка і щоб вони “закрили свої офшори”.

Як відомо, 15 червня НАБУ передало в Генпрокуратуру подання про позбавлення нардепа-підприємця Олександра Онищенка депутатської недоторканності.
Його підозрюють у причетності до реалізації природного газу за заниженою ціною за договорами спільної діяльності з ПАТ “Украгазвидобування”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна