Звільнення з поліції оскаржило вже більше тисячі “старих ментів”. Повна статистика позовів і судових рішень

 

Більше тисячі колишніх співробітників правоохоронних органів оскаржили в судах рішення про звільнення з Національної поліції за результатами атестування. Про це Новинарні стало відомо із джерел у Нацполіції.

Станом на 3 червня загалом по Україні в судах налічувалося 1077 таких справ.
У 166 випадках рішення вже прийнято: 143 позови задоволено (з них 49 – виконано) і лише у 23 випадках судді відмовили позивачам у задоволенні їхніх вимог.

Найбільше рішень на користь відповідача (Нацполіції) було ухвалено у Волинській області – 11.

А найбільше позовів від поліцейських, які не згодні з результатами атестування і вимагають поновити їх на службі в поліції, подали співробітники Центрального апарату Нацполіції241.
З них рішення прийнято у 25 випадках. Зокрема, суд задовольнив 1 позов від співробітника департаменту захисту економіки та 18 позовів – від представників департаменту внутрішньої безпеки НПУ (ще 4 позивачам від ДВБ суди в задоволенні позовів відмовили).

Із безпосередніх співробітників Центрального апарату успішно оскаржили своє звільнення вже 2 – в обох випадках рішення суду про поновлення в органах виконано.

Читайте також:
Казус Мамки. Не атестований у нову поліцію замначальника ГСУ поновився через суд

Мамчин син. Суд “валить” реформу поліції, поновлюючи ще одного одіозного “мента”

За регіональним розподілом найбільше оскаржень звільнення з роботи за результатами атестування наразі  зареєстровано від (колишніх) співробітників Головного управління Національної поліції в місті Києві – 190 (з них 1 позов уже задоволено, в 1 – відмовлено).

У ГУНП в Миколаївській області таких справ налічується 149 (1 задоволено, відмов поки що 0), у ГУНП в Київській області – 124 (21 позов задоволено, в 1 – відмовлено).

У Волинській області оскаржено 109 звільнень (78 позовів задоволено, в  11 – відмовлено), в Одеській області – 105 звільнень (8/4), у Рівненській – 80 (15/2).

Зі звільнених співробітників ГУНП у Хмельницькій області з позовами до суду станом на 3 червня звернулося 79, усі суди ще тривають і рішень поки що не винесено.

Читайте також:
Київський суд розглядає позов, що може скасувати реформу поліції

Нагадаємо, раніше голова Національної поліцїі України Хатія Деканоїдзе заявила, що позитивні рішення судів у справах за позовами екс-працівників МВС, які не пройшли переатестацію й вимагають поновити їх на посадах, можуть звести нанівець реформу поліції.

Втім члени атестаційних комісій та громадські активісти бачать загрозу для реформи не лише в судах.
Сьогодні, 6 червня, о 10:00, низка екс-“атестаційників” проводить прес-брифінг “Крах процесу атестації поліції. Хто винен та причини виникнення”, на якому вони обіцяють повідомити про причини свого виходу з процесу атестації співробітників МВС, розказати, як змінився процес проведення атестації та назвати прізвища винних у дискредитації й неефективності процесу атестації.




Переатестація співробітників Нацполіції розпочалася 18 листопада 2015 року. Вона передбачає написання тесту на загальний рівень аналітичних навичок працівника, професійний тест на знання законів та співбесіду.
Першими пройшли атестування в нову поліцію працівники МВС Києва й області, потім атестація продовжилася в Хмельницькому, Рівному, Луцьку, Миколаєві та Одесі.
Після цього процес атестування був видозмінений і вже за новою процедурою відбувся серед керівного складу працівників поліції в Черкасах, Житомирі, Вінниці, Херсоні та Чернігові.

Активісти обіцяють озвучити всі загрози, які несе в собі зміна процедури атестації та повідомити, хто, на їхню думку, став основним ініціатором впровадження цих змін.

Читайте також:
Аваков всупереч закону усунув Деканоїдзе від реального керування Нацполіцією, – адвокат

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.