Казус Мамки. Не атестований у нову поліцію замначальника ГСУ поновився через суд

 

Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов колишнього заступника начальника Головного слідчого управління МВС Григорія Мамки, який оскаржував своє звільнення з посади в оновленій Національній поліції.
Про це Новинарні повідомив адвокат Олег Волошинович, що представляв у суді відповідача – Нацполіцію.

Мамка, зокрема, вимагав: визнати протиправними дії Національної поліції щодо проведення його атестації; скасувати висновок Центральної атестаційної комісії НПУ щодо невідповідності його займаній посаді та звільнення його зі служби в поліції через службову невідповідність; поновити його на посаді заступника начальника Головного слідчого управління – начальника управління Національної поліції України з 08 лютого 2016 року.

Відповідачами у справі виступали Нацполіція, її голова Хатія Деканоїдзе та Центральна атестаційна комісія НПУ.

Згідно з постановою, датованою 7 квітня 2016 року, Окружний адміністративний суд м. Києва у складі головуючого судді Валерія Кузьменка та суддів Руслана Арсірія й Олексія Огурцова постановив задовольнити позов Григорія Мамки в повному обсязі.

НПУ планує оскаржити це рішення вже найближчим часом.

“Ми готуємо апеляційні скарги від Центральної атестаційної комісії та від Національної поліції. Першу плануємо подати завтра (8 квітня – “Н”)“, – повідомив Волошинович.

Слід зазначити, що на останньому засіданні 29 березня суд, відхиливши всі клопотання представників відповідача, перейшов у письмове провадження. І, відповідно, рішення у справі суд виніс у “закритому” від громадськості режимі.

Усі клопотання захисників атестації було відхилено (зокрема, про виклик свідків та залучення до справи документів).

Справа Мамки – одна з найскандальніших, але не єдина: в українських судах слухаються й інші позови колишніх працівників МВС, які не пройшли переатестацію й вимагають поновити їх на посадах.

Як заявила голова НПУ Хатія Деканоїдзе, позитивні рішення судів у цих справах можуть звести нанівець реформу поліції. Про це вона заявила в інтерв’ю журналістам програми “Схеми”, спільного проекту “Радіо Свобода” і телеканалу “UA:Перший”.

“Я відчуваю реванш міліції, реванш тих співробітників, які не пройшли переатестацію. Майже всі вони звернулися до суду. Конвеєром відбуваються закриті засідання, і я дуже боюся, що стара суддівська система зробить усе, щоб знищити реформу поліції”, – зазначила вона.

За словами Деканоїдзе, судових рішень про поновлення на роботі непереатестованих працівників МВС може бути більше.
“Оскарження рішень переатестаційних комісій у судах розпочалися лише три тижні тому. Люди, які займалися вимаганням, бандитизмом, не можуть знайти себе поза міліцейською системою, вони прагнуть повернутися, щоб займатися цим уже в оновленій поліції”, – наголосила очільниця Нацполіції.

Нагадаємо, переатестація працівників Нацполіції розпочалася 18 листопада 2015 року. Вона передбачає написання тесту на загальний рівень аналітичних навичок працівника, професійний тест на знання законів та співбесіду.
Першими пройшли атестацію в нову поліцію працівники МВС Києва й області.

Під час Революції Гідності Григорій Мамка був заступником начальника слідчого управління ГУ МВС України в Київській області та зокрема “розслідував” справу про викрадення автомайданівця Дмитра Булатова.

 Читайте також:
Менти на атестації: хіт-парад найцікавіших діалогів

Миколаївські “менти” вивчили шпаргалки для переатестації. Але все одно насмішили

Стали відомі способи, як менти уникають переатестації в поліцію

Аваков хоче зіслати в “нову поліцію” Донбасу ментів, які не пройшли переатестацію деінде

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна