Мамчин син. Суд “валить” реформу поліції, поновлюючи ще одного одіозного “мента”

Окружний адміністративний суд міста Києва поновив на посаді скандального заступника начальника управління Головного слідчого управління Національної поліції України Дмитра Бута, якого було звільнено за результатами атестування.
Відповідне рішення за позовом Бута до Нацполіції і центральних атестаційної та апеляційної атестаційної комісій НПУ №2 суд ухвалив 28 квітня.

Позивач вимагав визнати протиправними рішення Національної поліції про включення його особи у список поліцейських, які підлягають атестуванню, а також саме його атестування, скасувати висновок Центральної атестаційної комісії НПУ щодо невідповідності його займаній посаді та звільнення зі служби в поліції через службову невідповідність й поновити його на посаді.
Як повідомив “Новинарні” перший заступник начальника правового департаменту НПУ Микола Грінцов, який представляв у цій справі Нацполіцію, суд задовольнив позов Бута в повному обсязі.

І це вже не перше таке рішення цього суду в справах за позовами звільнених з поліції “старих кадрів”, які не пройшли переатестування. Одним із найрезонансніших наразі залишається висновок ОАСК щодо Григорія Мамки – екс-заступника начальника ГСУ МВС, позов якого також було задоволено в повному обсязі.

“Позиція окружного адмінсуду Києва полягає в тому, що він фактично сканує позови й покладає їх в основу судових рішень“, – заявляє Микола Грінцов.

Мамка навчить, як “по понятіям” жить

Дмитро Бут, який до переїзду в Київ працював у податковій міліції Маріуполя, став відомим широкому загалу після скандального затримання голови Державної служби з надзвичайних ситуацій Сергія Бочковського та його заступника Василя Стоєцького, яким 25 березня 2015 року пред’явив підозру просто на засіданні Кабміну.

Дмитро Бут вручає підозру ??? під час засідання Кабміну

Дмитро Бут (праворуч) вручає підозру голові ДСНС Сергію Бочковському під час засідання Кабміну

Проте у “вужчих колах” прізвище Бута було добре відоме й раніше.

“У певних колах його прізвище часто асоціюється із замовними перевірками й безпричинними наїздами контролюючих органів на підприємства. У ЗМІ практично в усіх скандалах Бут фігурує з нинішнім заступником начальника 3-го відділу ГСУ Андрієм Полєном (він, до речі, зараз також судиться з Нацполіцією. – “Н”).

Враховуючи кількість критичних публікацій і прямих звинувачень у рейдерстві, проходження обома слідчими “люстраційних” перевірок МВС типовим прикладом “неуважності” міліцейської верхівки назвати можна з великою натяжкою”, – писав рік тому сайт “Обозреватель” у статті “Люстрация в МВД. Аваков покрывает коррупционеров?”.

Втім, на сайті цього видання даний матеріал більше не знаходиться. Хоча кеш пошуку по сайту показує, що стаття під таким заголовком на ньому була.
Але в мережі поки що залишаються її передруки – наприклад, на сайті Comments.ua.

ЗМІ також писали про вартісну (що аж ніяк не відповідало його декларації про доходи) нерухомість Бута, зокрема будинок, який він нібито придбав у селі Гореничі під Києвом, де свого часу мешкав і колишній генпрокурор України Віктор Пшонка.

Цей будинок у селі Гореничі Київської області нібито належить Дмитрові Буту. Фото Garnahata.in.ua

Цей будинок у селі Гореничі Київської області нібито належить Дмитрові Буту. Фото Garnahata.in.ua

З’являлися також чутки про причетність Бута (і Полєна) до “наїзду” на київський ресторан “Мандарин” 2013 року. Той скандал не вдалося “зам’яти” непомітно, бо серед власників закладу були громадяни США, так що в справу втрутився навіть на той час посол Сполучених Штатів в Україні Джон Теффт.

Матеріалу “Григорий Мамка и его «дети»” на сайті “Антикор”, на який посилається при передруку сайт “Компромат1”, знайти за адресою першоджерела також не вдалося. А в цій статті, зокрема, зазначалося, що “молоду команду” організаторів рейдерських атак на підприємців під “кураторством” Мамки, до якої належали Бут і Полєно, називали “мамкині діти”.

Звільнити цю “команду професіоналів”, які міцно вкорінилися в правоохоронних органах за підтримки найвищого начальства, допомогла тільки реформа поліції. Але на реформу, як виявилося, є управа – “найчесніший у світі” український суд.

Григорій Мамка був одним із перших, хто випробував цей шлях відновлення на посаді. Тепер його шляхом ідуть і “діти”.

Читайте також:
Деканоїдзе: Крім поліції, потрібно реформувати суди і прокуратуру

Безадресна передача

Як зазначається в повідомленні прес-служби суду щодо результатів розгляду справи Бута, представники Центральних атестаційної та апеляційної атестаційної комісій Нацполіції “ігнорували судові засідання та не з’являлись на них, незважаючи на те, що вони були належним чином повідомлені”, а також “не надали суду будь-яких доказів, які б доводили правомірність їхніх дій щодо атестації та звільнення Бута Дмитра Сергійовича з посади”.

Втім, за словами юриста НПУ Грінцова, саме суд створив усі умови для того, щоб представники атестаційних комісій не змогли взяти участі в засіданнях.

Повістки для “атестувальників” надсилали чомусь на e-mail Нацполіції, хоча Центральна атестаційна комісія і фізично, й “електронно” розташована за іншою адресою.

“Ми неодноразово інформували суд про цю помилку, але марно. Також ми добросовісно пересилали повістки за правильною адресою, повідомляли представників атестаційних комісій, та час було втрачено. Адже розгляд таких справ прискорений, а в атестаційних комісіях відбувається атестаційний процес, зараз, скажімо, триває розгляд апеляцій. Для того, щоб забезпечити представництво, комісії потрібно зібратися, визначити особу, ухвалити рішення – все це потребує часу, якого суд їх позбавив”, – наголошує Грінцов.

Юрист зауважує, що, судячи з усього, “помилка” є цілком свідомою.

“Практика поведінки суду в аналогічних справах свідчить, що суд свідомо надсилає повістки не за адресою, намагаючись таким чином унеможливити прибуття представників атестаційних комісій на судові засідання. Крім того, ми ініціювали визнання явки представника ЦАК обов’язковою, але суд навіть не звернув на це клопотання уваги”, – додає представник юрдепартаменту НПУ.

Судова “атестаційна комісія”

За словами Грінцова, Нацполіція обов’язково оскаржуватиме рішення щодо поновлення Бута в апеляційній інстанції.

“Ми обов’язково подаватимемо апеляцію, щойно отримаємо рішення суду. Обов’язково! Адже судом були порушені всі базові норми судочинства. Я не стверджуватиму, що це правовий бєзпрєдєл, оскільки оцінку судовому рішенню може надати лише апеляційна та касаційна інстанція. Але з підходами до судового розгляду, а також із баченням, яке висловив суд щодо вказаної справи та справ подібної категорії, ми категорично не погоджуємося”, – наголошує юрист.

У позовах до Нацполіції, які згодом “копіюють” у своїх рішеннях суди, більшість колишніх міліціонерів в унісон зазначають, що взагалі не мали постати перед атестаційними комісіями.

(До слова, як розповідають адвокати відповідача, ці позови часто також на диво схожі між собою. Інколи доходить до абсурду – коли, копіюючи позов “колеги по нещастю”, позивач забуває змінити посаду чи навіть прізвище-ім’я-по батькові на своє власне).

Посилаються при цьому на частину 2 статті 57 Закону України “Про Національну поліцію”, в якій, зокрема, зазначено, що атестування поліцейських проводиться “при призначенні на вищу посаду, для вирішення питання про переміщення на нижчу посаду через службову невідповідність; для вирішення питання про звільнення зі служби в поліції через службову невідповідність”.

Мовляв, якщо про переведення на іншу посаду не йдеться, то й атестування не потрібне (ба навіть “незаконне”).

І суди чомусь погоджуються з такими аргументами, попри те, що в частині 1 тієї самої статті 57 чітко сказано: “тестування поліцейських проводиться з метою оцінки їхніх ділових, професійних, особистих якостей, освітнього та кваліфікаційного рівнів, фізичної підготовки на підставі глибокого і всебічного вивчення, визначення відповідності посадам, а також перспектив їхньої службової кар’єри”.

А згідно з частиною 4 статті 57, рішення про проведення атестування “приймає керівник поліції, керівники органів (закладів, установ) поліції”.

“Це ж абсурд, якщо суд заперечує право керівника надати оцінку успішності виконання службових обов’язків поліцейського за займаною посадою!” – наголошує Микола Грінцов.

До того ж, як зазначає адвокат Олег Волошинович, який допомагає Нацполіції й представляє її позицію в судах за деякими позовами (зокрема, в справі Григорія Мамки), суд не має права підміняти собою колегіальний орган, яким є атестаційна комісія.

Скасовуючи рішення атестаційних комісій, судді, по суті, “переатестовують” поліцейських, що саме по собі є безглуздям. Але саме такими є численні рішення судів про поновлення звільнених з посад у поліції кадрів по всій Україні.

Привіт з Авдіївки

Григорій Мамка

Григорій Мамка

Засідання Київського апеляційного адмінсуду за апеляцією Нацполіції на поновлення в поліції Григорія Мамки призначено на 12 травня. Рішення в цій справі, судячи з усього, також може стати лекалом для наступних апеляцій, які подаватимуть юристи НП на вердикти судів, що поновлюватимуть у поліції представників старої міліції.

Сам Мамка, до речі, нині працює десь у прифронтовій Авдіївці. Голова Нацполіції Хатія Деканоїдзе виконала свою обіцянку і, реалізувавши рішення суду про поновлення його на посаді, відправила скандального екс-заступника начальника ГСУ на Донбас.

Так Деканоїдзе обіцяє вчинити з кожним поновленим через суд представником колишньої “ментури”, який негідний служити в оновленій поліції. Але якщо “рішали”, що звикли жити й служити за старими “понятіями”, не потрібні в мирній Україні, то чи потрібні вони в охопленому війною регіоні?
Запитання, звісно, риторичне.

Як писала Новинарня, раніше Деканоїдзе заявила, що позитивні рішення судів у справах за позовами осіб, що були звільнені за результатами атестування, можуть звести нанівець реформу поліції.

“Я відчуваю реванш міліції, реванш тих співробітників, які не пройшли переатестацію. Майже всі вони звернулися до суду. Конвеєром відбуваються закриті засідання, і я дуже боюся, що стара суддівська система зробить усе, щоб знищити реформу поліції”, – зазначила глава Нацполіції.

Читайте також:
Аваков всупереч закону усунув Деканоїдзе від реального керування Нацполіцією, – адвокат

Менти на атестації: хіт-парад найцікавіших діалогів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна