У мережу виклали “амбарну книгу” Партії регіонів. ДОКУМЕНТ

 

Оприлюднено частину “чорної бухгалтерії” Партії регіонів, в якій ідеться про підкуп та фінансування готівкою депутатів, інших посадовців, експертів, політтехнологів в інтересах партії.

В Українському кризовому медіа-центрі сьогодні, 31 травня, документи оприлюднив народний депутат України (фракція “Блок Петра Порошенка”) Сергій Лещенко та головний редактор “Української правди” Севгіль Мусаєва-Боровик.

Нагадаємо, 28 травня видання “Дзеркало тижня” оприлюднило інтерв’ю з екс-заступником голови СБУ Віктором Трепаком, який заявив, що передав у НАБУ “амбарну книгу” Партії регіонів часів перебування при владі Віктора Януковича.
Депутат Лещенко сьогодні заявив, що, ймовірно, той самий або частина того самого матеріалу перебуває в нього вже тривалий час.

“Амбарну книгу” виклали в мережу. Витрати на політику й господарську діяльність тут розписані до копійки.

“Це – видатки на українську політику з корупційних джерел. Вони показують, як Партія регіонів фінансувалася та куди витрачала ці кошти”, – пояснив Сергій Лещенко.

За його словами, документ складає таблиця з розписками про отримання великих коштів у готівці на здійснення тієї чи іншої діяльності. Документи містять прізвища, отримані суми та цілі, на які вони спрямовані. Все супроводжується підписами.

Документи складаються з 22 сторінок та охоплюють період за II півріччя 2012 року. Сума – 66 мільйонів доларів, ідеться матеріалі “Української правди“.

“Проте відсутня частина документів за жовтень-листопад – найбільш активний період виборчої кампанії 2012 року”, – додав Сергій Лещенко.

Серед найбільших статей видатків цієї “бухгалтерії” – хабарі членам Центральної виборчої комісії України, народним депутатам з інших фракцій за їхні голосування на користь Партії регіонів, а також третім силам.

“Є досить серйозний матеріал про те, як партія “Наша Україна” у 2012 році була профінансована з рахунків Партії регіонів. Так само була профінансована частково Комуністична партія”, – зазначив Лещенко.

Він нагадав, що приблизно в той час ходили чутки, як “Регіони” покрили давній борг “Нашої України” перед регіональними штабами за минулі вибори.

Лещенко припустив, що в інших подібних касових книгах фігурують інші партії, з якими, можливо, співпрацювали “Регіони”.

За словами Севгіль Мусаєвої-Боровик, головними кураторами Партії регіонів були колишній голова бюджетного комітету Євген Геллер та народний депутат Віталій Калюжний. “Вони отримували великі суми грошей на здійснення діяльності партії. […] Ці гроші звідкись беруться – скоріш за все з державного бюджету через корупційні оборудки. Це дає розуміння, наскільки зараз важливо змінювати законодавство про прозоре фінансування партій”, – переконана Севгіль.

“Тут ви можете знайти прізвища та ініціали, які повністю збігаються з прізвищами колишнього міністра і депутата Сівковича, екс-міністра юстиції Лукаш, екс-міністра закордонних справ Кожари, керівника Центрвиборчкому Охендовського, колишніх і діючих депутатів Геллера, Миримського, Калюжного, Костенка, Скубашевського, Демидко, Ковалевської, охоронця Януковича з російським паспортом Заневського, політтехнологів Бондаренка, Мустафіна і Грановського”, — повідомляють автори статті.

Крім того, документи свідчать про “тушкування” і скуповування голосів у Верховній Раді минулого скликання. Наприклад, фігурантом є Ігор Рибаков (екс-“Батьківщина”, “Реформи заради майбутнього”), який отримував гроші за голосування.

За словами Сергія Лещенка, документи розкривають також інформацію про політичний PR на телеканалах “Інтер” та ICTV.
“Це гроші за “джинсу” (неафішовану рекламу) та підготовку лояльних матеріалів. Суми складали мільйон доларів щомісяця. […] Це відбувалось у розпал виборчої кампанії. За цей кошт розміщалася не політична реклама, яка легально йшла через фонд та моніторилася спецільними спостерігачами – за ці гроші розміщалася “джинса”, – пояснив народний депутат.

Сергій Лещенко та Севгіль Мусаєва-Боровик додали, що після оприлюднення інформації про наявність таких документів кілька чинних політиків зробили заяви, що їхні імена будуть фігурувати у списках та заздалегідь спростували свою причетність до “інформаційної провокації”.

“Але у тих документах, які маємо ми, цих імен немає, вони дещо побігли поперед батька в пекло”, – сказав Лещенко. За його словами, йдеться про Радикальну партію Олега Ляшка та партію “Свобода”.

В свою чергу інформацію заперечила присутня на бриінгу прес-секретар Тягнибока, яка заявила, що ніяких заяв з цього приводу він не робив і попросила не уподібнювати його до пана Ляшка.

Сергій Лещенко також повідомив, що він передав ці документи Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі Холодницького.

Депутат заявив, що викриття документів демонструє типову ситуацію, яка відбувається  в кожній великій партії в Україні.

ОНОВЛЕНО. Близький соратник Сергія Лещенка, депутат від БПП Мустафа Найєм так оцінив оприлюднення “чорної бухгалтерії ПР: “Це не офіційні бланки, це просто папери, на яких є конкретні підписи… Враховуючи це, я б сказав так, що головна відповідальність, яка повинна бути за ці документи, – це політична відповідальність.

Зараз це великий і важливий момент для суспільства – зробити вибір: або вони відсторонюються і дають можливість тим людям, які отримали гроші від Партії регіонів, і надалі керувати країною, або вони втручаються в цей процес, і втручання повинно бути дуже простим, це необов’язково революції. Приходьте на вибори, голосуйте так, як вам підказує розум, а не ролики на телебаченні, розмови на трибуні тощо. Я сподіваюся, що це буде головним результатом цих документів.”.

Screenshot_1

Screenshot_2

Screenshot_3

Screenshot_4
Screenshot_5

Screenshot_6

Screenshot_7

Screenshot_8

Screenshot_9

Screenshot_10

Screenshot_11

Screenshot_12

Screenshot_13

Screenshot_14

Screenshot_15

Screenshot_16

Screenshot_17

Screenshot_18

Screenshot_19

Screenshot_20

Screenshot_21

Screenshot_22

Документ: “Українська правда”

Читайте також:
НАБУ отримало “амбарну книгу” хабарів Партії регіонів на $2 млрд.

 

Чорновіл заявляє, що в “амбарних книгах” ПР є й “Батьківщина”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна