“Без броні”: по психологічну допомогу почали звертатися значно більше демобілізованих

 

В Україні вже третій місяць діє проект “Без броні – єдина база даних про всі ініціативи, що пропонують безкоштовну кваліфіковану допомогу учасникам АТО – юридичну, соціальну, психологічну, медичну тощо. У базі даних вже 518 ініціатив зі 151 населених пунктів.

“Зайшовши на наш сайт, людина з будь-якого населеного пункту може знайти найближчу для себе ініціативу і звернутися по допомогу. Там є перевірені контактні дані, години роботи та адреси”, – розповіла журналістам Анастасія Мельниченко, організатор та координатор проекту, директор ГО “Студена”.

Зараз цей проект передають у підпорядкування Київської міської спілки ветеранів АТО, модератор від якої надалі впорядковуватиме базу і перевірятиме на надійність нові ініціативи, що бажають приєднатися до неї.
“Додатися до бази може будь-яка ініціатива, яка надає будь які види допомоги, що відповідають основним критеріям: вони мають надаватися безкоштовно, фахово і мають бути дієвими”, – зазначила координаторка проекту.

“Ми ставили перед собою дві мети. Перша – це підвищити психологічну культуру українського населення. По-друге – це подолати стигматизацію чоловіків, які звертаються по психологічну допомогу: в нас вважається, що “лише немужні чоловіки звертаються до психолога”, – пояснила Анастасія Мельниченко.

Вона розповіла, що в грудні 2015 року активісти провели опитування серед аудиторії, яка брала участь у освітніх заходах організації. З’ясувалося, що лише 14% серед опитаних принаймні раз у житті зверталися до психотерапевта, 60% із них – не добровільно.

“Ми поставили перед собою завдання за допомогою людей, які брали участь у бойових діях, які користуються повагою серед своїх побратимів, донести до учасників АТО, що звернення за психологічною допомогою є важливим і є свідченням того, що ви відповідальна та мужня людина”, – сказала Мельниченко.

У бійців, що повертаються з передової, зберігається підвищена пильність, звичка “сканувати територію”, готовність реагувати на небезпеку.
З огляду на те, як працюють фізіологічні механізми реакції на небезпеку, людина, яка постійно насторожена, після тривалого періоду перебування у цьому стані виснажується морально і фізично, аж до порушення роботи функціональних систем організму, пояснила Марина Білик, когнітивно-поведінковий психотерапевт, член Української спілки психотерапевтів.

За словами психологів, демобілізованим бійцям важливо розуміти, що з ними відбувається. Необхідно працювати зі своїм досвідом і крок за кроком “вимикати” механізми, які були необхідні для виживання на фронті, але заважають повернутися до мирного життя.

Для цього існує багато різних технік і вправ, за якими і варто звернутися до фахівців. Для повноцінної реабілітації потрібна також підтримка і розуміння оточуючих – як членів родини, так і всього суспільства, зазначила практичний психолог Наталя Орловська.

Анастасія Мельниченко зазначила, що після перших місяців роботи проекту “Без броні” помітні позитивні зрушення: останнє опитування продемонструвало, що відсоток бійців, які зверталися за консультацією, виріс із 14% до 33%.

“Держава, яка має більші ресурси, може запропонувати більш системний підхід до реабілітації військових. Тому деякі питання без держави вирішити неможливо. Але найдієвіші ініціативи виникають у громадських організацій”, – зазначив Антон Колумбет, заступник голови Київської міської Спілки ветеранів АТО.

За його словами, “приблизно 90% підтримки моїх побратимів після повернення з війни бере на себе громадянське суспільство”.

Така активність громадських організацій стимулює трансформації всередині державної системи, зазначила Наталія Закревська, заступник начальника Управління у справах ветеранів АТО Міністерства соціальної політики.

Де-факто виникла ситуація, коли фахівці із громадських організацій, які реально надають людям допомогу, не мають доступу до коштів, виділених на програми реабілітації, тоді як держава має доступ до коштів, але працює недостатньо оперативно і ефективно.

“Ми розуміємо, що маємо змінити архітектуру державного управління і в сфері психологічної допомоги, і у сфері реабілітації. Одним із найбільш відповідальних завдань є формування системи надання психологічних послуг і контроль за їх якістю”, – визнала Закревська.
Для того, щоб ця нова система була ефективною, до її формування необхідно залучити фахівців, які вже успішно надають такі послуги.

Адреса проекту “Без броні” – http://bezbroni.net/

Читайте також:
Начальство флоту пояснило п’яний штурм бази в Одесі
психологічними наслідками участі в АТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна