Єдиний портал допомоги ветеранам АТО на “гражданці” об’єднує понад 400 служб та ініціатив

 

“Залиш темряву на війну. Прояви мужність – звернись до професіоналів”. Останніми тижнями в ефірі різних телеканалів багаторазово крутиться ця соціальна реклама, спрямована до ветеранів АТО на “гражданці”.

Так пропагується онлайн-платформа “Без броні” – єдина база ініціатив допомоги військовослужбовцям після АТО, створена зусиллями колишніх військовослужбовців і волонтерів, громадської організації “Студена” в рамках проекту UCBI за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Масштабний проект включає в себе базу даних про установи, сервіси, різні організації й ініціативи, що надають ветеранам війни на Сході безоплатну медичну, юридичну, психологічну та соціальну допомогу, а також інформаційну кампанію з підвищення рівня психологічної культури українців загалом та “атошників” зокрема.

“Станом на сьогодні платформа bezbroni.net об’єднує 408 громадських та державних  ініціатив з усієї України на одному порталі. Більшість із них розташовані в Києві (52), а також Харкові (27) та Львові (20). Всього на сайті станом на сьогодні присутні ініціативи з 135 міст”, – розповідає голова ГО “Студена”, координаторка проекту “Без броні” Анастасія Мельниченко.

Портал, що працює вже два місяці, виконаний у вигляді інтерактивної мапи, на якій кожен може знайти необхідну допомогу у своєму регіонів: від психологічної реабілітації до вирішення питань з працевлаштуванням.

“Сортувати ініціативи можна за типом допомоги, містом та областю. Або ж натиснути на іконку у своєму місті й побачити, які ініціативи знаходяться найближче до вас”, – пояснює Мельниченко.

без броні

За даними Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО, тільки статус учасника бойових дій отримало близько 127 тисяч осіб. 80 тисяч уже демобілізовані або звільнені. Ще 45 тисяч військовослужбовців, яких мобілізували до лав ЗСУ указами від 21 липня 2014 року і від 14 січня 2015 року, звільняються в запас відповідно до указу президента про ДМБ від 29 березня цього року.

“Я констатую, що ветерани АТО в Україні – найбільш соціально вразлива верства населення. Тому що повертаючись додому, вони стикаються як з проблемами комбатантів усіх часів та народів (гостра реакція на стрес, проблеми зі здоров’ям та сном, відчуття відчуженості соціумом), так і з суто українськими проблемами – соціально-побутова невлаштованість, проблеми з працевлаштуванням, скрутне матеріальне становище, високі ціни, тощо.
Завдяки проекту «Без броні» ми отримали єдину, чітку та зручну базу даних, яка дає змогу розробити систему покрокової реінтеграції в суспільство наших воїнів”, – каже заступник голови Київської міської спілки ветеранів АТО, аналітик проекту “Без броні” Антон Колумбет.

Однією з цілей проекту “Без броні” є донесення до військових думки, що звертатись по допомогу до фахівців не є проявом слабкості. Інформаційна кампанія має викорінити усталений у суспільстві стереотип про те, що “сильним допомога не потрібна”, тим паче, психологічна, зазначають ініціатори проекту.

“Залиш темряву на війні!” – всеукраїнська медіакампанія під таким гаслом охоплює Київ, Харків, Запоріжжя, Маріуполь, Дніпропетровськ, інші міста.
Обличчями проекту стали реальні військовослужбовці, які на власному досвіді відчули загрозу війни та складності повернення в мирне життя. У роликах знялися військовослужбовці Валентин Зінчак, позивний “Абрикос” (93 омбр), Ігор Чайківський, “Артист” (батальйон “Донбас”) та Андрій Ходоровський, “Гозар” (81 окрема аеромобільна бригада).

“Люди, які повертаються до мирного життя, пройшовши жахіття війни, можуть не здогадуватися, що з ними відбулися зміни і вони потребують реабілітації. Навіть якщо проблема зовні не проявляється зараз – все одно треба звернутися до професіоналів!” – поділився один з учасників просвітницької кампанії Валентин Зінчак.

Читайте також:
Начальство флоту пояснило п’яний штурм бази в Одесі
психологічними наслідками участі в АТО

Мобілізований Артем Чех: Армія закатала мій патріотизм у бетон

Тепловізори ЗСУ: дві правди від Генштабу й волонтерів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна