Порошенко – послам G7: без збройної поліцейської місії не буде миру на Донбасі

 

Президент Петро Порошенко скоординував позиції з послами країн Великої сімки (G7) та головою Представництва Євросоюзу в Україні Яном Томбінським напередодні проведення саміту G7 в Японії, який відбудеться 26-27 травня.

За повідомленням прес-служби президента, під час зустрічі з послами “сімки”, акредитованими в Україні, Порошенко “зробив особливий акцент на необхідності продовження санкцій проти Росії у зв’язку з невиконанням країною-агресором Мінських домовленостей”.

Президент відзначив, що в останні дні спостерігається тенденція до загострення ситуації на Донбасі з боку проросійських бойовиків, за що несе повну відповідальність Росія.
“Послам G7 були надані вичерпні факти порушень з боку РФ, присутності російських військ на окупованому Донбасі та продовження відправки військ та зброї з боку Росії на окуповані території”, – ідеться в повідомленні.

Глава Української держави наголосив, що санкції є “ефективним інструментом та мотивуючим фактором”, який спонукатиме Росію виконувати Мінські домовленості.

Читайте також:
Ватажки “ДНР” і “ЛНР” виступили проти спроб України “руками ОБСЄ захопити Донбас”

Також президент України наголосив на важливості запровадження збройної поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі, яка “є критично необхідною для політичного врегулювання ситуації”, та закликав країни G7 підтримати цю ініціативу України.

“Лише при наявності безпекових передумов, прогресу в запроваджені збройної поліцейської місії ОБСЄ, сталого припинення вогню, відведення артилерії та важкої техніки, відведення Росією окупаційних військ, звільнення усіх заручників, ми можемо говорити про політичні механізми”, – наголосив Петро Порошенко, говорячи про перспективи мирного врегулювання ситуації на сході України.

Глава держави також звернувся до послів Великої сімки з проханням посилити тиск на Росію щодо негайного звільнення Надії Савченко та інших українських політв’язнів, які незаконно утримуються в цій країні, а також запровадження особистих санкцій щодо тих, хто сфабрикував справи проти ув’язнених в РФ українців.

Читайте також:
Савченко заплатила в Росії необхідний штраф, щоб повернутись в Україну

Крім того, на зустрічі з послами G7 Петро Порошенко прозвітував, що з моменту їх попередньої зустрічі відбулись значні зміни, сформовано новий уряд та коаліцію в парламенті.
Глава держави наголосив на амбітності програми нового уряду, що “сформована на основі пропозицій Національної ради реформ, програми МВФ та Угоди про асоціацію Україна – ЄС”.

Порошенко наголосив на незмінності політики продовження реформ, які необхідні для європейської інтеграції України, зокрема проведенні децентралізації, судової реформи.

Президент відзначив важливість призначення нового Генерального прокурора України і ухвалення парламентом змін до законодавства про прокуратуру, які дозволять запровадити Генеральну інспекцію, що стане черговим інструментом для боротьби з корупцією.

Також Порошенко подякував США за рішення про фінансову підтримку України та надання третього траншу кредитних гарантій на 1 млрд. доларів США.

Петро Порошенко висловив сподівання, що інституції ЄС розглянуть якомога скоріше питання запровадження безвізового режиму для українців.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман повідомив послів G7 про першочергові кроки, які робить уряд України та пріоритетні завдання, які визначені Кабінетом Міністрів на найближчий період. Зокрема, завершення підготовки операційного плану дій Уряду на період до кінця 2016 року та готовність його представити вже найближчим часом.

Серед найбільш пріоритетних реформ, за його словами, – продовження реформи державної служби, подальша децентралізація, приватизація державних компаній та реформа системи державних закупівель, продовження податкової реформи та створення умов для належного адміністрування податків.

У свою чергу Шігекі Сумі, посол Японії – країни, яка головуватиме на саміті G7 26-27 травня, – поділився з присутніми своїм враженням від візиту до Краматорська та Слов’янська, де за участю і допомогою Японії почала роботу нова патрульна поліція.

Читайте також:
Меркель: Путіна більше ніколи не буде в G7

Міністри G7 у Хіросімі засудили анексію Криму Росією

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна