У зону АТО повернувся “допасхальний” режим обстрілів. У нас – один загиблий і один поранених

 

“Пасхальне перемир’я” закінчилось” – такий висновок роблять і прес-офіцери українських підрозділів на лінії зіткнення на Донецькому напрямку, і голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації.

“Проросійські бандформування значно активізувались в районі Донецька… Впродовж минулої доби противник 36 разів відкривав вогонь по опорних пунктах українських захисників, також відбулось одне бойове зіткнення”, – йдеться в повідомленні прес-служби штабу АТО за підсумками 15 травня.

Це найбільша кількість зафіксованих обстрілів із 29 квітня, коли штаб АТО інформував про 40 випадків порушення режиму припинення вогню бойовиками.

За минулу добу, 15 травня, в зоні проведення антитерористичної операції один український військовий загинув та ще один отримав поранення. Про це повідомив на брифінгу речник адміністрації президента з питань АТО Андрій Лисенко.

Він уточнив, що військовослужбовець загинув під Опитним у результаті ворожих обстрілів. Поранення було отримано в Зайцевому.

Зафіксовані також чергові втрати в частинах та з’єднаннях противника – 1-го армійського корпусу ЗС РФ(так звана “армія ДНР”).
“15 травня поранено шість військовослужбовців зі складу 3-ї окремої мотострілецької бригади (Горлівка) та 11-го окремого мотострілецького полку (Макіївка)”, ідеться в зведенні Головного управління розвідки Міноборони України.

“З околиць Донецька та передмістя бойовики інтенсивно обстрілювали наші позиції біля Авдіївки та Красногорівки зі стрілецької зброї, гранатометів, мінометів калібру 82 мм та 120 мм. По наших укріпленнях біля Мар’їнки бандити били з гранатометів різних систем та стрілецької зброї”, – йдеться у повідомленні прес-служби штабу АТО.

Крім того, біля Опитного, що поблизу Донецького аеропорту, під прикриттям гранатометів, зенітних установок та 82-мм мінометів, у тил українських військ спробувала прорватись ворожа диверсійно-розвідувальна група. Диверсанти були вчасно виявлені. Зав’язався бій, в результаті якого нападники відступили, поінформували у штабі.

“Вночі по захисниках Авдіївської промзони працювали танки, ствольна артилерія 120-мм міномети, а про гранатомети, великокаліберні кулемети і стрілецьку зброю навіть не варто казати”, – зазначив у “Фейсбуці” прес-офіцер Владислав Волошин.

“Пішов уже серйозний калібр. Великоднє і травневе перемир’я закінчилось…” – констатував офіцер, додавши фото бетонного паркану “промки” зі слідами обстрілу.

У свою чергу голова ДонВЦА Павло Жебрівський нагадав, що вчора внаслідок обстрілу зазнав поранення також мирний мешканець в Авдіївці.

На горлівсько-світлодарській дузі ввечері противник вів вогонь з автоматичних станкових гранатометів та мінометів калібру 82 мм по позиціях ЗСУ в районі Зайцевого. А неподалік Луганського били по наших опорних пунктах зі стрілецької зброї та гранатометів.

На Маріупольському напрямку бойовики застосовували гранатомети різних систем, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю.

Лунали постріли й на Луганщині. Там загарбники гатили по українських позиціях в районі Щастя з автоматичних станкових гранатометів та великокаліберних кулеметів, повідомили в штабі.

Читайте також:
Ар’єв: Росія “привітала” Україну встановленням на Донбасі новітніх сейсмо-мін

Як відомо, 29 квітня Тристороння контактна група в Мінську (за участю “представників окремих районів Донецької та Луганської областей”) погодила дотримання повного режиму припинення вогню на Донбасі з настанням Великодня і травневих свят. Домовилися про те, що “режим тиші” набуде чинності в суботу, 30 квітня, в 00 год. 00 хв.

Протягом 29 квітня штаб АТО зафіксував 40 обстрілів з боку бойовиків, загинули 2 та зазнали поранень 4 українських військових.

30 квітня, в перший день офіційного перемир’я, окупаційні війська не дотрималися умов режиму тиші: штабом АТО було зафіксовано 27 обстрілів з боку бойовиків; в зоні АТО загинув 1 військовий ЗСУ, 7 – отримали поранення.

1 травня було зафіксовано 6 збройних провокацій, жоден боєць ЗСУ не постраждав; 2 травня – 5 обстрілів, 1 поранений; 3 травня – 6 обстрілів і також 1 поранений.
4 травня – 13 обстрілів і 2 постраждалих від протипіхотних мін; 5 травня – 11 обстрілів і 1 поранений; 6 травня – 7 обстрілів та 3 легко поранених внаслідок підриву на вибуховому пристрої, 7 травня – 12 обстрілів, 1 поранений; 8 травня – 9 обстрілів, 2 загиблих (обидва – підірвалися на мінах) і 4 поранених; 9 травня – 1 загиблий і 2 поранених (усі підірвалися на міні).

Таким чином, як підрахувала “Новинарня”, за період “пасхального миру” між святковими й вихідними днями 30 квітня – 9 травня Збройні сили України на Донбасі зазнали таких загальних втрат: четверо загиблих і 24 поранених.
Серед загиблих троє підірвалися на мінах або розтяжках.

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна