Екс-командувач ВМСУ відмовляється звільняти кабінет і “вимагає подарунків”

 

Віце-адмірал Сергій Гайдук, відставлений з посади командувача Військово-морських сил України указом президента три тижні тому, відмовляється звільняти свій кабінет у штабі ВМСУ в Одесі, бажаючи отримати матеріальну вигоду від святкування Дня Перемоги. Про це “Новинарні” повідомило джерело в штабі українського флоту.

“Гном (прізвисько Гайдука) сидить у кабінеті і не звільняє його. Він узяв відпустку на десять днів. Прийняв рішення залишатись і бути присутнім на святкуванні 9 травня”, – сказав Новинарні” співрозмовник, близький до штабу ВМСУ.

“Ще й негласно вимагає скинутись йому на подарунок. Не просить – фактично вимагає”, – додав співрозмовник.

“У нього (Гайдука) залишається багато “своїх” [у командуванні ВМСУ]. Вони готові завжди старатись. Плюс Тарасов (начальник штабу Військово-морських сил України контр-адмірал Андрій Тарасов – “Н”) для проведення нарад досі не викликає офіцерів, які були проти Гнома. Його стара гвардія тримає оборону“, – розповів один із наближених до штабу на правах анонімності.

При цьому новий командувач ВМСУ генерал-лейтенант Ігор Воронченко наразі не може вплинути на Гайдука і використовує кабінет начальника штабу, що навпроти кабінету командувача.

За словами джерела, Гайдук хоче бути присутнім на фуршеті з нагоди 9 травня на Морському вокзалі, “а фуршет хочуть зробити за рахунок ВМСУ”.

Волонтер Роман Сініцин, який був серед ініціаторів кампанії зі звільнення Гайдука, також зазначив, що Сергій Гайдук продовжує вести у “Фейсбуці” сторінку як “Командувач ВМС ЗС України”.

Як відомо, президент України звільнив віце-адмірала Сергія Гайдука з посади командувача Військово-морських сил Збройних сил України своїм указом №161 від 15 квітня 2016 року.
“Зважаючи на позицію волонтерів та громадськості і враховуючи системні недоліки у виконанні службових обов’язків, а також низький авторитет серед службового складу, ухвалив рішення звільнити Сергія Гайдука з посади командувача Військово-Морськими силами ЗСУ”, – пояснив глава держави на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

Нагадаємо, активісти провідних волонтерських рухів України 11 лютого розмістили на сайті президента України петицію із закликом усунути Гайдука, який командував ВМСУ з березня 2014 року. Йому закидали “відсутність реформ у ВМС за майже два роки і фактичний розвал флоту”.
Волонтери заявляли, що донька Гайдука Юлія Рудь проживає в окупованому Росією Криму, і її чоловік – діючий офіцер ФСБ Росії, зрадник, який раніше був офіцером СБУ. А дружина Гнома – сестра дружини голови СБУ часів Януковича Якименка, який підозрюваний у державній зраді і злочинах проти людства під час подій Євромайдану та переховується в Росії.
Однією з підстав для звільнення комфлоту був також п’яний штурм військовими моряками бази ВМСУ, коли через прохідну військової частини проривалися друзі Євгена Гайдука, сина командувача.

Тепер волонтерів, які підписали петицію, зокрема Віталія Дейнегу, Романа Сініцина, викликають на допити до військової прокуратури Київського гарнізону за фактами обвинувачень на адресу Гайдука.

25 квітня президент Порошенко зустрівся на Банковій із бойовим генералом, учасником АТО Ігорем Воронченком та повідомив, що прийняв рішення призначити його виконувачем обов’язків командувача Військово-Морських сил Збройних сил України.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна