Глава “Мінокупації” виступив за те, щоб Україна платила пенсії для “ДНР/ЛНР”

 

Глава новоствореного Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш стоїть на позиції того, що Україна має виплачувати пенсії та всі види соціальної допомоги громадянам України на окупованих територіях Донбасу. Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на інтерв’ю Черниша газеті “Деркало тижня”, яке вийшло сьогодні, 16 квітня.

“Усі громадяни України мають однакові права. Цей меседж ключовий. Із нього випливає все. У тому числі пенсії та всі види соціальної допомоги. Моя позиція щодо цього однозначна. Платити”, – сказав Вадим Черниш.

“Те ж саме можу сказати стосовно “годувати чи не годувати [Україні мешканців ОРДЛО]”. Якщо ми інтегруємо ці території та людей в Україну, про що, власне, заявляють і президент, і прем’єр, що підтверджують мільярди соціальних виплат, – то до чого тут економічна блокада? Це два тренди абсолютно різної державної політики. Результат плачевний.
Контрабанда заповнила офіційний торговий люфт. На тимчасово окупованих територіях хазяйнують рубль і російські товари. А люди ще більше віддаляються від України. Кого й навіщо ми обманюємо?” – риторично запитав очільник нового відомства, який досі був головою Державного агентства з відновлення Донбасу в системі Мінрегіонбуду.

Хто має дати остаточну відповідь на запитання, чи Київ інтегрує Донбас, чи відтинає?
“Формувати державну стратегію і політику в перелічених питаннях — завдання парламенту, президента, уряду і РНБО. Але я як міністр готовий формалізувати предметний діалог з цього приводу на рівні уряду”, – відповів Черниш.

“Переконаний, що і президент, і прем’єр, підтримавши створення профільного міністерства, розуміли рівень необхідних меседжів як для суспільства, так і для майбутньої команди міністерства. Держава зобов’язана чітко окреслити позицію стосовно окупованих і непідконтрольних територій, а також людей, котрі залишилися там. Причому не просто на словах. У нас є закон про засади внутрішньої і зовнішньої політики. Але, уявіть собі, там досі ані слова немає про ситуацію, що склалася в країні”, – зазначив очільник “Мінокупації”.

Читайте також:
У “ДНР” оформлюють українські пенсії за 1 день і 2400 грн.

Розвідка показала розмір відкатів та розкрадань російських вливань у “ДНР/ЛНР”

За словами Вадима Черниша, “сьогодні на вищому рівні влади йде пошук рішень у площині стратегії реінтеграції і Криму, і тимчасово непідконтрольних територій Донбасу в Україну”.

“У Криму зараз корінні народи реально страждають від переслідувань. Ми мусимо чітко розуміти, що з цим робити, як їх захищати, і займатися цим. Мова про дуже копітку й системну роботу. На непідконтрольних територіях Донбасу, приміром, функціонує наша залізниця. Як функціонує? Що треба робити для контролю і забезпечення цього процесу? Ми готові бути драйвером як у постановці чітких питань, так і в оперативній координації дій міністерств для їх вирішення”, – сказав новий міністр.

“Безумовно, Крим і Донбас – це, з одного боку, дуже схожі історії, а з другого – абсолютно різні. Тому маємо вибирати оптимальні методи й підходи, здатні вирішити поставлені на обох напрямах завдання”, – додав Черниш.

Читайте також:
В уряді немає віце-прем’єра з питань АТО. Зате є “Мінокупація”

Невдовзі набуде чинності закон про дистанційну освіту для жителів окупованих територій

Лише на зарплати й пенсії “ДНР/ЛНР” Росія шле понад 1 млрд. євро щороку.
Це більше бюджету Вірменії – розслідування Bild

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.