В уряді немає віце-прем’єра з питань АТО. Зате є “Мінокупація”

Віце-прем’єр-міністр України Володимир Кістіон, призначений сьогодні до складу нового уряду, не буде курирувати питання АТО, окупованих територій тощо, хоча попередня для нього планувалися такі повноваження. Про це “Новинарні” повідомив голова фракції Блоку Порошенка Юрій Луценко.

автор: Леся Шовкун

Відповідаючи на наше запитання: “Пан Кістіон – віце-прем’єр з питань АТО, з чогось іншого чи “просто”?” – Луценко коротко відповів: “Просто”.

Натомість у новому Кабміні таки посилено напрямок Донбасу й Криму. Блок Петра Порошенка наполіг, щоб у структурі уряду було створено окреме Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб. Його очолив Вадим Черниш, який досі був головою Державного агентства з питань відновлення Донбасу.

“Будь-яка країна, в якій точиться війна, у якої є частина окупованої території і понад 1,5 мільйона тимчасово переміщених осіб, не може собі дозволити не створити відповідну урядову агенцію. Ми домовилися про те, що буде створено міністерство у справах окупованих територій та тимчасово переміщених осіб”, – заявив 13 квітня голова фракції БПП Юрій Луценко.

Луценко зауважив, що Черниш добре орієнтується в цій темі та бере участь у мінських перемовинах.

Про те, що Вадим Черниш задіяний у переговорах робочих підгруп Тристоронньої контактної групи в Мінську, Новинарні повідомляла й уповноважена президента з питань Донбасу Ірина Геращенко.

Читайте також:
Порошенко посилив експертами переговорні групи в Мінську

“Тобто людина в матеріалі, англомовна, що дуже важливо для міжнародної фінансової допомоги. І сам дуже добре знається на всіх проблемах і переміщених осіб, і окупованих територій”, – зазначив голова фракції БПП.

Державне агентство України з питань відновлення Донбасу було створене 10 вересня 2014 року в структурі Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Агенція квартирувала в будівлі на площі Лесі Українки, 1 (ЦВК – Київська ОДА). Пан Черниш очолив Держвідновлення у кінці червня 2015 року.

Як повідомляла Новинарня, на попередньому етапі переговорів про формування уряду, у вівторок, ішлося не про окреме міністерство, а про запровадження посади віце-прем’єр-міністра з питань АТО й окупованих територій. На цей пост потенційний прем’єр Володимир Гройсман просував свого соратника по роботі у Вінниці Володимира Кістіона.
Але в середу, 13 квітня, Юрій Луценко заявив, що в Кістіона будуть інші функції.

Володимир Кістіон

Володимир Кістіон

“Кістіон нас запевнив, що він не планувався як віце-прем’єр з питань АТО, а планувався як віце-прем’єр з питань надзвичайних ситуацій, техногенних катастроф промислового розвитку і багатьох інших поточних питань. Володимир Борисович [Гройсман] вважає, що йому такий віце-прем’єр потрібен. Я собі дозволю сказати, що також не до кінця розумію функції, але прем’єр-міністр береться за відповідальну роботу відновлення країни”, – зазначав Луценко в коментарі журналістам.

При цьому Ірина Геращенко в коментарі Новинарні зазначила, що остаточне рішення ще попереду: “Вони на засіданні уряду мають зробити перерозподіл обов’язків і сфер відповідальності між віце-прем’єрами”.

За інформацією “Української правди”, Черниша на посаду “куратора” питань окупованих територій просував нардеп Олександр Третьяков.

44-річний Вадим Черниш відомий як член неурядових експертних організацій, адвокат з Олександрії Кіровоградської області; на виборах 2004 року – довірена особа кандидата в президенти Віктора Ющенка в цьому районі. За часів президента Ющенка у 2005-2006 рр. – заступник голови Кіровоградської облдержадміністрації (з гуманітарних питань); у 2006-2007 рр. – голова Кіровоградської ОДА; депутат обласної ради.

Черниш – експерт з питань протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму. Член організації Assosiation of Certified Anti-money Laundering Specialists (ACAMS, США), керівник НГО “Центр з вивчення проблем безпеки та протидії відмиванню коштів” (Київ).

Про необхідність створення в уряді окремої структурної одиниці, що опікувалася б окупованими територіями Донецької та Луганської областей і Криму, а також переселенцями, говорилося вже давно. Але про втілення цієї ідеї на практиці зайшлося тільки зараз.

І ще у вівторок потенційні коаліціонери запевняли кореспондента Новинарні, що причиною тому – не потреба “всунути” потрібній людині хоч якийсь портфель і забезпечити баланс політичних груп на засіданнях уряду, а справді розуміння важливості моменту.

Зокрема, представник БПП Олександр Бригинець, який багато часу провів у зоні АТО, заявив, що “це не торги і не домовленості – це посада, яка вкрай потрібна”.

“Я півтора року на Донбасі й точно вам скажу, що людина, яка займатиметься питаннями зони АТО, окупованих територій, Криму, вкрай необхідна. Безумовно, ідеально було б, щоб усі проблеми, пов’язані й з окупованими територіями, і з переселенцями, координувала якась людина з дуже великим і поважним статусом. Щоб ніхто не міг сказати: мені не до того, я зайнятий, у мене відрядження абощо”, – наголосив Бригинець у коментарі “Новинарні”.

А представник “Народного фронту”, комбат добровольчого батальйону “Миротворець”Андрій Тетерук запевнив “Новинарню”, що питання призначення віце-прем’єра з питань окупованих територій “розглядалося й у Кабміні Арсенія Яценюка”, але “зважаючи на те, що уряд останнім часом перебував у блокованому стані й фактично не міг провести через парламент жоден законопроект, це питання було не першорядним”.

Читайте також:
За тиждень в Україні на 14 тисяч побільшало внутрішніх переселенців, – Мінсоцполітики

В Україні зареєстровано понад 1,018 млн. внутрішніх переселенців – ДСНС

Окупанти в Криму зупинили діяльність “екстремістського” Меджлісу

У “ДНР” оформлюють українські пенсії за 1 день і 2400 грн.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна