Справу про квартири Каська має розслідувати Нацполіція, а не ГПУ

 

Національне антикорупційне бюро передало розслідування справи про квартири екс-заступника генпрокурора Віталія Каська Національній поліції.
Як повідомила “Українська правда”,  під час розслідування в НАБУ визначили, що факти не відносяться до їхньої підслідності.

Визначити, хто має розслідувати “квартирне питання”, мала Спеціалізована антикорупційна прокуратура.
“8 квітня 2016 року САП визначив підслідність даного кримінального правопорушення за Національною поліцією України”,– зазначили у НАБУ.

Крім того,  зазначається, що Генеральна прокуратура навіть не мала права розпочинати слідство у цій справі, бо запізнилась на два тижні.
НАБУ за рішенням суду розпочало розслідування в цій справі 26 січня 2016 року, а Генпрокуратура – 12 лютого 2016 року. Тоді як, відповідно до КПК, різні установи не можуть відкривати різні кримінальні провадження за вчинення одного й того ж кримінального правопорушення.

НАБУ 26 січня 2016 внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань справу квартир Каська за п’ятьма статтями.
Під час проведення досудового розслідування було встановлено, що дане правопорушення підпадає під кваліфікацію ст.190 (шахрайство) та ст.367 (службова недбалість) Кримінального кодексу, розслідування фактів за якими не відносяться до підслідності НАБУ.

Крім того, згідно з КПК, на початку розслідування слідчий має перевірити наявність вже розпочатих досудових розслідувань щодо того ж кримінального правопорушення. І якщо такі є, передати їм всі матеріали справи.

Варто зазначити, що сьогодні Віталій Касько не прийшов на допит у ГПУ, куди його викликали після попередньої розмови вчора, 11 квітня.
Касько пояснив це несвоєчасним отриманням повістки та браком часу для підготовки до допиту адвокатами, зокрема, вивчення доказів у справі і узгодження правової позиції. Крім того, наголошується в листі Каська до ГПУ, його адвокат Євген Грушовець 12 квітня бере участь в допиті в Головному управлінні Національної поліції в Одеській області.

Нагадаємо,  заступник генпрокурора Віктора Шокіна Віталій Касько відповідав у ГПУ за міжнародне співробітництво і протягом півтора років вів діалог з європейськими партнерами про арешт і повернення в Україну активів, які були вкрадені чиновниками часів Віктора Януковича. В зоні відповідальності Каська було також розслідування злочинів чиновників.
Після відкриття скандальної справи “діамантових прокурорів”, за розпорядженням генпрокурора, Каськові було доручено весь комплекс питань, пов’язаних із питаннями запобігання корупції й розслідування злочинів службових осіб, які займають особливо відповідальні державні посади.

15 лютого ц.р. Віталій Касько подав у відставку з посади заступника генпрокурора. Він заявив, що нинішнє керівництво прокуратури остаточно перетворило її на орган, де панує корупція і кругова порука, а будь-які спроби змінити це положення речей всередині прокуратури відразу й показово переслідуються.

28 березня стало відомо, що генпрокурор Віктор Шокін домігся арешту через суд квартири Каська, яка розташована на бульварі Дружби народів, 14-16, у Києві. За версією слідчих, Віталій Касько вчинив шахрайство, надавши недостовірну інформацію про відсутність постійного житла у Києві та через завищення фактичної кількості членів сім’ї у 2010-2014 роках “незаконно заволодів квартирою у столиці” за рахунок ГПУ.
Повідомлялося, що на матір Каська оформлено також квартиру на вул. Краківській та будинок у селі Нові Петрівці Київської області. Земля, подарована їй у цьому селі в грудні 2015 року, раніше належала самому Каську, який у 2009 році отримав її в подарунок від невідомої особи.

Як повідомляла “Новинарня”, пізно ввечері в неділю, 10 квітня, працівники прокуратури зачитали колишньому заступнику генерального прокурора Віталю Каську підозру в скоєнні злочину.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна