Глава УГКЦ: покаяння православних християн за переслідування УГКЦ важливіше, ніж Гаванська декларація

 

Очільник Української греко-католицької церкви Святослав (Шевчук) назвав “вагомішою, ніж Гаванська декларація” ініціативу групи православних християн оприлюднити правду про Львівський псевдособор 1946 року та попросити “прощення за всі несправедливості, жертвами яких стали греко-католики під прикриттям авторитету православної церкви”.
Про це патріарх Святослав сказав 10 березня у Люблінському католицькому університеті після представлення доповіді на тему “Екуменічна концепція УГКЦ”, повідомляє РІСУ.

“Для мене [цей лист] – це є довід того, що у Православній церкві діє Святий Дух, який зворушує сумління і оголошує правду. Скільки разів в історії Православної церкви було так, що сумління вірних випереджало свідомість єрархії. Так вже історично склалося. Ще з часів СРСР в православній церкві Московського патріархату ієрархія була контрольована спецслужбами і співпрацювала з ними, а люд Божий молився і хотів автентичного християнського і духовного життя. Для мене голос тих православних інтелектуалів є сильнішим для цілого тіла церкви православної, ніж голос єрархів. Треба молитися за сумління єрархів, бо вони люди і вірять в Бога, думаю”, – прокоментував документ Глава УГКЦ.

Учора, 10 березня, православні християни у світі молилися за всіх невинних жертв УГКЦ, “котрі за потурання Московського патріархату були ув’язнені, закатовані, депортовані й убиті радянською владою”.

7 березня група відомих православних християн світу оприлюднила заяву щодо Львівського псевдособору 1946 року, який дав старт сталінському режиму ліквідувати УГКЦ. У документі наголошується, що православні християни “почуваються відповідальними за злочинне мовчання, яке огортає руйнування цієї церкви радянським режимом за участі Московського патріархату”.

“10 березня 1946 року, у Львові, Російська православна церква насильно включила Українську греко-католицьку церкву до свого лона під тиском радянської влади. У той момент, коли учасники собору 8 і 9 березня голосували за «возз’єднання» своєї Церкви з Московським патріархатом, усі українські греко-католицькі єпископи перебували у в’язниці під вартою. 216 священиків та 19 мирян, зібрані у львівському Свято-Юрському кафедральному соборі силами НКВД, здалися на милість «Ініціативній групі», керованій о. Гавриїлом Костельником та двома нововисвяченими православними єпископами – Антонієм Пельвецьким та Михайлом Мельником. Архіви свідчать, що Сталін особисто ухвалив рішення про ліквідацію УГКЦ в лютому 1945 року, через дванадцять днів після Ялтинської конференції, що відбулася за участі Вінстона Черчілля та Франкліна Д. Рузвельта”, – йдеться в заяві.

У ній також наголошується, що “серйозні історики та богослови” не мають жодних сумнівів у декоративності того псевдособору.

“Через заборону в 1946 році й до 1989-го, Греко-католицька церква, налічуючи понад 5 мільйонів вірних в Україні, де-факто стала головною жертвою, а також головною опозиційною силою до радянського режиму всередині СССР”, – зазначають підписанти заяви, серед яких Антуан Аржаковський, Бертран Вержелі, Андрій Черняк, о. Георгій Коваленко, Костянтин Сігов, Даніель Струве та інші.

Тиждень тому, 5 березня, група єпископів УГКЦ на чолі з блаженнійшим Святославом мала зустріч з Папою Римським Франциском у Ватикані. Ця зустріч, приурочена до 70-х роковин Львівського псевдособору 1946 року, була першою після підписання Гаванської декларації, яку Папа і предстоятель РПЦ Кирил (Гундяєв) уклали в столиці Куби під час історичної зустрічі 12 лютого.

Читайте також:
“Заява Папи й Кирила – це гірше, ніж пакт Молотова-Ріббентропа.
Це як Андрусівська угода 1667” – історик

Як розповів після розмови з понтифіком владика Святослав, Папа Франциск “дав зрозуміти, що УГКЦ для нього є улюбленою донькою, про яку він дбає”.

За словами глави УГКЦ, під час зустрічі він намагався пояснити Папі неоднозначність сприйняття в Україні Гаванської декларації. На що понтифік дослівно відповів: “На мою думку, не можна досягати будь-якої мети коштом хоча б одного людського життя, особливо коштом помісної східної католицької церкви”.

“Із цих слів для нас стало ясно, що Папа справді розуміє: сопричастя нашої Церкви з наслідником апостола Петра є духовним спадком не лише українського народу, а й цілої Вселенської церкви, тобто що УГКЦ є невід’ємною складовою Вселенської церкви”, – заявив блаженнійший Святослав.

Читайте також:
Глава УГКЦ Святослав: греко-католики почуваються зрадженими Ватиканом
після декларації в Гавані

Папа Франциск: У заяві з Кирилом я мав на увазі, що слід виконувати Мінські угоди

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна