Глава УГКЦ Святослав: греко-католики почуваються зрадженими Ватиканом після декларації в Гавані

 

Глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) визнав, що спільна декларація Папи Римського Франциска і патріарха Московського Кирила викликала розчарування серед українців та “більше запитань, ніж відповідей”.
Про це глава УГКЦ, що підпорядковується Ватикану, але дотримується переважно східного християнського обряду, заявив сьогодні в інтерв’ю керівникові церковної прес-служби.

“Безперечно, цей текст викликав глибоке розчарування серед багатьох вірних нашої церкви та й просто небайдужих громадян України. Сьогодні багато хто звертався до мене з цього приводу і говорив, що почувається зрадженим Ватиканом, розчарованим половинчастістю правди в цьому документі і навіть непрямою підтримкою з боку Апостольської столиці агресії  Росії проти України, – сказав Бладеннійший Святослав і додав: – Я, безперечно, розумію ці почуття”.

Папа Франциск і патріарх Кирил після підписання спільної декларації в Гавані. Фото Reuters

Папа Франциск і патріарх Кирил після підписання спільної декларації в Гавані. Фото Reuters

Коментуючи розділ  угоди, де йдеться про “конфлікт в “Україні”, глава УГКЦ зазначив: “Пункт 26 цієї Декларації є найбільш контроверсійний.
Створюється таке враження, що Московська патріархія або вперто не признається, що є стороною конфлікту, тобто відкрито підтримує агресію Росії проти України (як, до речі, освячує й військові дії Росії в Сирії як «священну війну»), або звертається передусім до свого сумління, закликає себе саму до розсудливості, суспільної солідарності та до діяльного будування миру”.

“Саме слово «конфлікт» тут є темним і радше схиляє читача думати про те, що в нас є «громадянський конфлікт», а не зовнішня агресія сусідньої держави”, – вважає Блаженнійший Святослав.

“Сьогодні загальновідомим є той факт, що якби на українську землю з Росії не прибували її військовослужбовці та не постачалася важка зброя, якби РПЦ освячувала не ідею «руского міра», а передачу контролю Україні над її власними кордонами, то ні анексії Криму, ні цієї війни взагалі б не було. Саме такої суспільної солідарності з українським народом та діяльного будування миру ми очікуємо від підписантів цього документа”, – наголосив глава греко-католиків.

За його словами, безвідносно до змісту заяви, “з нашого багаторічного досвіду можна сказати: коли Ватикан і Москва організовують зустрічі чи підписують якісь спільні тексти, то нам годі очікувати від цього чогось доброго”.

Якщо “Святійший отець Франциск пережив цю зустріч передусім як духовну подію, (…) то патріарх Московський одразу дав відчути, що йому про жодного Духа, чи богослов’я, чи справді релігійні речі не йдеться. Суто політика. Таке враження, що вони перебували у двох паралельних світах”, – описав свої враження глава УГКЦ, коментуючи події в Гавані.

Нагадаємо, напередодні Гавани глава УГКЦ Святослава Шевчук сказав: “Я подіваюся що його святість Папа Франциск, який завжди подає голос на захист скривджених, буде голосом українців, які ведуть битву за єдність та цілісність їхньої землі”.

Коментуючи параграф 25 декларації, в якому Москва визнає УГКЦ суб’єктом міжцерковних відносин між Католицькою й Православними церквами, Блаженнійший Святослав говорить: “Так, нам уже начебто не заперечують право на існування. (…) Завжди, говорячи про відмову від «уніатизму» як методу поєднання Церков, Москва вимагала від Ватикану майже заборону на наше існування та обмеження нашої діяльності. Навіть більше, цю вимогу в ультимативному порядку ставили як умову для можливості самої зустрічі Папи і патріарха”.

“Колись нас звинувачували в «експансії на канонічній території Московського патріархату», а тепер за нами визнають право опікуватися нашими вірними всюди, де вони цього потребують. Я припускаю, що це стосується також і території Російської Федерації, де до сьогодні ми не маємо можливості юридичного вільного існування, чи території анексованого Криму, де нас «перереєстровуючи» за російським законодавством, фактично ліквідовують”, – зазначає глава УГКЦ.

Таку “зміну акцентів” він називає “безумовно позитивною”, але зазначає, що вона “суттєво нічого нового не каже” і “для того, щоб існувати і діяти, ми не зобов’язані ні в кого питати дозволу”.

“Сподіваюся, що ми в Україні зможемо плекати двосторонні стосунки з УПЦ, рухаючись у цьому напрямку (примирення і співжиття з православними в Україні) без втручання Москви”, – заявив владика Святослав.

Читайте також:
“Заява Папи й Кирила – це гірше, ніж пакт Молотова-Ріббентропа.
Це як Андрусівська угода 1667” – історик

Оцінюючи загальний зміст документа, який “є плодом праці митрополита Іларіона (Алфеєва) з православного боку і кардинала Курта Коха та Папської ради у справах єдності між християнами – з католицького”, владика Святослав сказав, що він виявився більше “суспільно-політичним”, а не богословським.
Святослав Шевчук визнав, що “згадана Папська рада компетентна в богословських питаннях у стосунках із різними християнськими Церквами і спільнотами, але аж ніяк не у справах міжнародної політики, особливо делікатних питаннях російської агресії в Україні”.

“Слабшої команди (з боку Ватикану) для його укладання годі було собі уявити.  Заданий характер документа був їй явно не під силу, – зазначив владика Святослав, додавши: – Цим і скористався відділ зовнішніх церковних відносин РПЦ”.

Владика Святослав визнав, що УГКЦ була усунута від узгодження декларації, хоча мала б цим займатися.

Шевчук нагадав, що він, як глава церкви, сам “є офіційним членом Папської ради у справах єдності між християнами, іменований ще Папою Венедиктом”.
“Однак мене ніхто не просив висловити своєї думки і, по суті, як це було і раніше, говорили про нас – без нас, не давши нам голосу”, – підкреслив глава УГКЦ.

Читайте також:
Речник УПЦ КП про Гаванську декларацію: загалом – позитивне явище

Москва й Ватикан зірвали в Римі
домовлене богослужіння священика УПЦ КП з України?

Говорячи про негативне ставлення греко-католицької громади до спільної заяви Рима й Москви, глава УГКЦ сказав: “Я заохочую наших вірних не драматизувати цієї декларації та не перебільшувати її значення для церковного життя. Ми пережили не одну подібну заяву, переживемо й цю”.

Блаженнійший Святослав закликав зберігати єдність із Ватиканом.

“Нам потрібно пам’ятати, що наша єдність і повне сопричастя зі Святійшим Отцем, наслідником апостола Петра, не є предметом політичної угоди чи дипломатичної кон’юнктури або чіткості якогось тексту Спільної декларації. Ця єдність і сопричастя з Петром наших днів є предметом нашої віри”, – сказав глава УГКЦ.

За його словами, “саме за цю єдність з Апостольським Престолом віддали своє життя і запечатали своєю кров’ю мученики та ісповідники віри нашої церкви ХХ століття”.

“Якраз споминаючи 70-ті роковини Львівського псевдособору, черпаймо в них сили цього свідчення, їхньої жертви, яка для нашого часу іноді виглядає каменем спотикання, – каменем, який будівничі міжнародних відносин часто відкидають, але саме цей Христовий камінь віри Петрової Господь поставить наріжним каменем майбутнього всіх християн, і дивне воно буде в очах наших!” – сказав владика Святослав.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна