Речник УПЦ КП про Гаванську декларацію: загалом – позитивне явище

 

Декларація, підписана в Гавані (Куба) Папою Римським Франциском та патріархом Московським Кирилом, має як сильні, так і слабкі сторони. Таку оцінку цьому документу дав на своїй офіційній сторінці у “Фейсбуці” архієпископ Євстратій Зоря, голова інформаційного управління УПЦ Київського патріархату.

“Як і всякий людський документ, цей документ має і сильні, і слабкі сторони. До сильних сторін я відношу ті пункти, які стосуються діалогу християн, захисту традиційних християнських духовних і моральних цінностей (свобода сповідання, шлюб і сім’я, право на життя), наголос щодо християнського коріння Європи, питання захисту християн Близького Сходу і Північної Африки від переслідувань”, – написав владика Євстратій.

“Пункти 25-27 (про Україну) явно є плодом дипломатичних компромісів з російською позицією і як такі є відверто слабкими”, – наголосив речник УПЦ КП.

Читайте також:
Папа і патріарх Кирил присвятили Україні три пункти історичної декларації.
Тон задала Москва

Водночас він вважає, що “попри ці 10% дьогтю, сама Декларація є позитивним явищем”.

“Моє загальне відчуття є таке: пункти, які свідчать і захищають Божу Правду, – матимуть своє продовження і будуть підкріпленні самим життям; а пункти, які є людським мудруванням, залишаться лише для історії”, – підсумував Зоря.

Як писала Новинарня, 12 лютого в аеропорту кубинської столиці Гавани відбулася зустріч патріарха РПЦ Кирила з Папою Римським Франциском. За її результатами було підписано декларацію, в якій, серед іншого, кілька пунктів присвячено Україні, при цьому в них використовується притаманна Москві риторика.

Читайте також:
Порошенко нагадав єпископам УПЦ МП, як вони одностайно підтримували канонічну автокефалію Української церкви

Синод УПЦ МП “відповів” Порошенку, звільнивши свого проукраїнського речника

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна